Hlavní obsah

Mobil v rukou dítěte

Novinky, Pavel Hrdina (zdroj: Dvojklik.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komerční článek - Většina dnešních rodičů je možná vděčná za to, že mohli své dětství prožít bez mobilního telefonu. Zároveň ale těžko snášejí situace, kdy nemají přehled o tom, kde se jejich potomek zrovna nachází. Po mobilu touží i děti samotné, protože v kolektivu nechtějí zůstat stranou. Je třeba se vyrovnat s tím, že dnes už těžko budete hledat školáka, kterému rodiče nemohou kdykoli zavolat. Svět mobilních telefonů ale bohužel pro děti není bez rizika.

Foto: sxc.hu

ilustrační foto

Článek

Víte, s kým si vaše dítě volá?

Kromě kamarádů a spolužáků vašeho dítka byste měli mít přehled i o tom, s kým si vaše ratolest telefonuje a píše. Právě od rodičů by se jim mělo dostat poučení o tom, že je nebezpečné komunikovat s cizími lidmi nejen v běžném životě, ale i po telefonu.

To, že máte dítě na dosah 24 hodin denně, samozřejmě není zadarmo. Kromě pořizovacích nákladů na samotný mobilní telefon, musíte počítat s paušálními platbami nebo předplacenou kartou. Většině rodičů se hlavně u mladších školáků osvědčil kredit. Ten lze dobíjet pravidelně, ale i za odměnu a potomek by se s ním měl naučit zacházet jako s kapesným. V případě předplacené karty na druhou stranu ztrácíte kontrolu nad tím, za co dítě peníze utrácí, protože nemáte přístup k měsíčnímu vyúčtování.

Čím chytřejší a vybavenější telefon, tím více lákadel nabízí v podobě přístupů k nejrůznějším službám a aplikacím. I ty vám mohou tahat peníze z kapes, budete-li k potomkovým výdajům příliš benevolentní. Navíc se může jednat například o hry se sexuální či násilnou tématikou, které by alespoň do dovršení určité věkové hranice měly zůstat mimo jejich dosah.

Chytré telefony začínají být ale čím dál zranitelnější kvůli počítačovým virům a malwaru, hrozbám, které dnes už bývají vyvíjeny speciálně pro jednotlivé operační systémy mobilních telefonů. Řešením jsou antivirové programy pro mobilní zařízení. Například ESET Mobile Security dokáže zabezpečit mobilní telefon se systémem Android před nejrůznější havětí a také SMS a MMS spamem. Funkce Anti-Theft při ztrátě mobilu ochrání SMS, data, e-maily, a tím i soukromí vašeho dítěte. Pomocí tohoto softwaru lze blokovat i nevhodný obsah na internetových stránkách dostupných přes mobilní prohlížeč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám