Hlavní obsah

Masivní útok hackerů ochromil weby švédské tajné služby i parlamentu

Stockholm

Hackeři v sobotu vyřadili z provozu několik webů švédských státních institucí. V prohlášení podle zpravodajského serveru The Local uvedli, že jde o odplatu za razii u poskytovatele internetových služeb PRQ, který dříve hostil The Pirate Bay, portál odkazující na nelegální hudbu a filmy, a WikiLeaks.

Foto: Profimedia.cz

Maska Guye Fawkese, jenž se v 17. století v Anglii pokusil zabít krále a členy parlamentu, je symbolem Anonymous.

Článek

Po odpoledním útoku pirátů nefungovaly kromě několika stránek úřadů také portály centrální banky, parlamentu, tajné služby Säpo nebo prokuratury. Hackeři využili takzvané DDoS útoky (Distributed Denial of Service). Při nich začnou tisíce počítačů přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Hackerská skupina Anonymous během tohoto týdne opakovaně varovala, že chystá odvetu za pondělní policejní zásah v PRQ. Policie při něm zabavila tři servery, z nichž jeden obsluhoval stránku Tankafetest.se, která umožňovala sdílení souborů, především filmů, hudby a softwaru.

Mezinárodní volné sdružení hackerů Anonymous napadá počítače vlád a dalších institucí po celém světě. Bojuje mimo jiné proti dohledu úřadů a států nad internetem.

Ideologických útoků bude přibývat

Podle bezpečnostních expertů jsou útoky hackerů z hnutí Anonymous jen prvním náznakem toho, co nás čeká. Podobné ideologické útoky se totiž budou rozmáhat stále častěji. Takzvaný hacktivismus, tedy aktivita hackerů v on-line světě, se bude týkat stále častěji firem i státních organizací.

„Víc než dříve budou tyto akce mířit proti politikům, soudům, policejním složkám, ale i vrcholným manažerům. Až dosud vlády vyspělých zemí chránily především své vládní a vojenské sítě. Nyní bude třeba uvědomit si i míru škod, které mohou způsobit akce proti další kritické infrastruktuře, zejména proti rozvodným sítím,“ konstatovala již dříve mluvčí české pobočky antivirové společnosti McAfee Alžběta Hanibalová.

Anonymous je mezinárodní skupina hackerů bez pevné organizační struktury. Aktivisté se většinou zapojují do ad hoc "operací" různého druhu. Známá je především díky útokům na firmy, které vypověděly spolupráci kontroverznímu portálu WikiLeaks. Mezi terči hackerů byla například firma MasterCard. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám