Hlavní obsah

Tradiční životopisy by mohly být nahrazeny profily na sociálních sítích

Novinky, Pavel Hrdina (zdroj: Dvojklik.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Myslíte si, že se v dnešní době zaměstnavatelé spokojí se standardním životopisem? Součástí práce personalistů se čím dál častěji stává monitorování účtů potenciálních kandidátů na sociálních sítích. Že žádnou nepoužíváte? I to o vás něco vypovídá.

Foto: sxc.hu

ilustrační foto

Článek

Pro HR oddělení (Human resources – Řízení lidských zdrojů) některých společností jsou sociální sítě studnicí informací o kandidátech na volné místo, i když vám to třeba u pohovoru neprozradí. Na druhou stranu se může stát, že poté, co uvidí váš účet na Twitteru nebo LinkedInu, vás budou kontaktovat s lukrativní nabídkou zaměstnání.

Svět sociálních sítí může být vaše přísně střežené místo, kam se dostanou jen vaši nejbližší, ale také veřejnou nástěnkou, kde se o vás kdokoli může dozvědět cokoli. Záleží jen na vás, jaké hranice si nastavíte. Méně přátel a více soukromí znamená méně zábavy, ale v konečném důsledku pak třeba lepší pracovní pozici.

Personalisty zajímají fotografie i komentáře

Co lovce hlav na vašem profilu může zajímat? Věřte, že ze seznamu kandidátů vás mohou vyškrtnout nejen fotografie z večírků nebo členství v problematických fanouškovských skupinách. Negativně jsou hodnoceny i třeba politické komentáře nebo gramatické chyby v napsaných příspěvcích. Vaši vhodnost pro určitou pracovní pozici může charakterizovat i důslednost při ochraně soukromí a nakonec i fakt, že na určité sociální síti založený profil vůbec nemáte.

Zatímco před pár lety nebylo na tom, že nejste na nějaké sociální síti, nic zvláštního, dnes můžete působit na některých sociálních skupinách doslova jako kuriozita. Žijeme totiž v době, kdy například na Facebooku vlastní profil 3,5 miliónu Čechů. „Pokud personální agentura zjistí, že uchazeč nemá profil na Facebooku, mohou pojmout podezření o jeho „nenormálnosti“,“ uvádí magazín Forbes. Tento pohled se však přirozeně nevztahuje na lidi, kteří již byli v dospělém produktivním věku, než se sociální sítě masivně rozšířily.

Facebook, Twitter nebo LinkedIn také slouží jako informační kanál, kde práci můžete sami aktivně hledat. Když budete mít štěstí, můžete najít krátkodobou brigádu i práci na plný úvazek. Předtím, než půjdete na svůj příští pracovní pohovor, si ale raději zkontrolujte, jestli nedáváte všem na odiv něco, co by váš budoucí zaměstnavatel rozhodně neocenil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám