Hlavní obsah

Anonymous kvůli Assangeovi napadli weby britských ministerstev

Londýn

Hackerská skupina Anonymous napadla internetové stránky některých britských ministerstev na protest proti způsobu, jakým Londýn řeší případ zakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange. Británie ho chce vydat do Švédska, kde čelí podezření ze znásilnění. Assange se ale skrývá na londýnském velvyslanectví Ekvádoru, který mu minulý týden udělil politický azyl.

Článek

Anonymous se podle BBC k pondělnímu útoku, který směřoval například proti ministerstvu vnitra nebo spravedlnosti, přihlásili na Twitteru. Mluvčí ministerstva spravedlnosti uvedl, že jejich internetové stránky "mají určité potíže". Řekl také, že útok nesměřoval proti stránkám, které by obsahovaly citlivá data.

Británie má podle své vlády povinnost vydat Assange do Švédska, kde jej úřady chtějí vyslechnout kvůli podezření ze sexuálních deliktů vůči dvěma ženám. Švédští vyšetřovatelé v úterý BBC potvrdili, že trvají na tom, aby byl Assange, který vinu popírá, vyslechnut v této skandinávské zemi. Odmítli tak návrh ekvádorského prezidenta Rafaela Correy, podle něhož by bylo možné Assange vyslechnout v Londýně na ambasádě jihoamerické země.

V rozhovoru pro ekvádorskou televizi se také Correa nechal slyšet, že by Británie spáchala sebevraždu, pokud by vstoupila na půdu ekvádorského velvyslanectví, protože by pak lidé na celém světě mohli Londýnu učinit totéž. Británie dříve takovou možnost naznačila, pak ji však zavrhla.

Jedenačtyřicetiletý Assange vydání do Švédska odmítá především proto, že se bojí, že by ho Stockholm mohl vydat do Spojených států, kde by mu údajně hrozil i trest smrti v souvislosti se zveřejněním utajovaných amerických materiálů na serveru WikiLeaks.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám