Hlavní obsah

Hackeři loni napadli e-mailovou poštu vysokých činitelů EU

Brusel

Hackeři loni v létě napadli e-mailovou poštu prezidenta Evropské unie Hermana Van Rompuye a dalších vysokých unijních představitelů. Informovali o tom podle serveru EUobserver minulý týden američtí bezpečnostní experti. Ti pátrají po skupině hackerů, která je známá pod dvěma jmény, a to Comment a Byzantine Candor.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Američtí vyšetřovatelé, kteří si přáli zůstat v anonymitě, ukázali agentuře Bloomberg počítačové záznamy, ze kterých vyplývá, že skupina se dostala do počítačové sítě Rady EU v Bruselu ve dnech 8., 11., 13. a 18. července loňského roku. Vybrala poštu a informace z celkem 17 e-mailových účtů. V té době se EU podílela na citlivých rozhovorech o finanční pomoci Řecku.

Jistý představitel EU podle EUobserveru ujistil, že nejcitlivější a tajné informace v Radě EU nelze tak snadno získat a zneužít, protože jsou uloženy v oddělené počítačové síti, která není napojena na internet. Dodal, že unijní instituce jsou častým terčem hackerů a že některé podobné důmyslné počítačové útoky se opírají o techniky používané vládními agenturami.

Mezi americkými vyšetřovateli existuje podezření, že hackeři působící pod názvy Comment a Byzantine Candor jsou napojeni na čínskou vládu. Čína ale opakovaně popřela, že by prováděla nějakou počítačovou špionáž, poznamenal v pondělí server EUobserver.

Hackeři cílí také na zahraniční představitele

Hackerské útoky na vysoké představitele nejsou ničím výjimečným ani v zahraničí. Například začátkem letošního roku se stal terčem skupiny LulzFinancial, která spadá pod hnutí Anonymous, syrský prezident Bašár Asad.

Pro počítačové piráty to nebylo nijak obtížné, protože více než dvě desítky zaměstnanců používaly triviální heslo 12345. Kromě této jednoduché kombinace používali zaměstnanci úřadu také hesla jako 123456 nebo iloveyou. Ta přitom bezpečnostní experti pravidelně označují jako nejhloupější. [celá zpráva]

Vedle přístupových údajů hackeři zveřejnili také část prezidentské komunikace. Data otiskl izraelský deník Haaretz, který je údajně získal přímo od hackerů z hnutí Anonymous. E-maily například pojednávají o tom, jak se Asad připravoval na rozhovor v americké televizi ABC. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám