Hlavní obsah

Netrapte svůj mozek, používejte správce hesel

Novinky, Pavel Hrdina (zdroj: Dvojklik.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pět let stará studie společnosti Microsoft uvádí, že průměrný internetový uživatel vlastní na internetu 25 účtů k různým službám, které vyžadují k autentizaci heslo. Každý den se pak připojí k osmi z nich. Dnes už byste s pouhou osmičkou nejspíš nevystačili. Dodržujete-li navíc základní bezpečnostní pravidla, váš mozek bude mít pravděpodobně se zapamatováním všech přístupových údajů problém.

ilustrační foto

Článek

Zadávání hesel při každé návštěvě účtu může zdržovat a obtěžovat, ale je daní za bezpečnost. Používané množství hesel a PINů v denním životě je tak vysoké, že si velká část uživatelů raději přístup k jednotlivým službám zjednodušuje. Používají jednoduchá a snadno zapamatovatelná hesla, mnohdy i společná pro více služeb najednou. U některých webových aplikací pak zůstávají trvale přihlášeni, nebo si ukládají přístupové údaje v prohlížeči.

Takové chování je ovšem rizikové. Berličky v podobě hesel na papírku a snadno zapamatovatelných frází zvyšují riziko jejich ztráty či zneužití. Řešením, jak mít hesla pod kontrolou a nemuset si pamatovat kvanta kombinací, jsou počítačové programy pod souhrnným pojmenováním „správci hesel“.

Trik těchto aplikací je v tom, že místo desítek hesel si stačí zapamatovat pouze jedno, které vás pustí ke všem ostatním. Ty pokročilejší za vás zvládnou vyplnit přístupové údaje do jednotlivých rozhraní. Přehledně na jednom místě nebo roztříděné podle kategorií budete mít vaše soukromé údaje k dispozici kdykoli buď v počítači, nebo i v chytrém telefonu.

Keepass

Jedním z nejoblíbenějších správců hesel je freeware program Keepass, který umožňuje bezpečné vkládání přihlašovacích údajů do internetového prohlížeče, umí generovat nová hesla na základě požadovaných kritérií a přístupy ke službám lze přiřadit pro přehlednost k jednotlivým kategoriím. Ovládání programu navíc zpříjemňuje možnost nastavení českého jazyka.

Roboform

Aplikace Roboform má podobný rozsah funkcí jako Keepass, navíc je ale použitelná i na smartphonech s Androidem nebo iOS. Údaje jsou ukládány buď místně, nebo na server. Základní demoverze má však omezen počet přihlášení, po vypršení zkušebních deseti přístupů je nutno zakoupit plnou verzi.

Lastpass

Freeware aplikace, kterou lze spustit na většině platforem včetně mobilních operačních systémů, pro které je ovšem zpoplatněná. Všechna hesla jsou uložená v šifrované formě na serveru, ze kterého jsou po zadání speciálního hesla přístupná odkudkoli. Disponuje speciální funkcí, díky níž je možné si vytisknout šifrovací mřížku se znaky, na které se program může jednou za čas zeptat.

Reklama

Výběr článků

Načítám