Hlavní obsah

Chraňte firemní data

Novinky, Pavel Hrdina (zdroj: Dvojklik.cz)

Komerční článek - Stále poměrně nový fenomén známý pod zkratkou BYOD (přines si vlastní zařízení) je často kritizován experty na počítačovou bezpečnost. Zaměstnanci na vlastních noteboocích, tabletech a smartphonech nedodržují často ani základní bezpečnostní pravidla a riskují tak únik firemních dat. Jednou z cest, jak tomu zabránit, je COPE, další zkratka, která představuje politiku zapůjčování firemních zařízení zaměstnancům k soukromému užívání.

Foto: sxc.hu

ilustrační foto

Článek

Systém BYOD, který dnes ve firmách běžně funguje, je požehnáním a hrozbou v jednom. Zaměstnanci si užívají pohodlí v podobě využívání vlastních notebooků a dalších zařízení i pro pracovní činnost, zatímco firma ušetří náklady za nákup a správu hardwaru. Zejména v malých a středních firmách je BYOD podle agentury Spiceworks BYOD praktikován až v 75 % případů.

Existuje alternativa? Podle IT expertů a některých manažerů ano. Firmy, kterým se systém BYOD zdá příliš rizikový, přecházejí na model pojmenovaný COPE (Corporate Owned Personally Enabled, neboli vlastněný firmou a používaný soukromě). Na první pohled se jedná částečně o krok zpátky, navíc jde o dražší řešení. COPE ale výrazně snižuje bezpečnostní hrozby spojené s nemožností kontroly zařízení, která je typická pro BYOD.

COPE znamená nechat zaměstnance vybrat si přístroj, který chce používat. Podle dohody může být využíván nejen pro pracovní, ale i pro soukromé činnosti. Náklady na hardware, software a mobilní paušál však hradí zaměstnavatel. Nevýhody jsou jasné, každý nákup elektroniky a pravidelné platby operátorům zvyšují finanční náklady. Firemní vlastnictví služebního notebooku nebo smartphonu však má i neoddiskutovatelné plusy.

V první řadě jde samozřejmě o bezpečnost vašich dat. U firemních zařízení mnohem snadněji zajistíte důsledné dodržování bezpečnostních směrnic a pravidel. K jejich respektování jsou sice zaměstnanci vedeni i v rámci BYOD, zkušenosti mnoha firem však ukazují, že v praxi tyto snahy často selhávají. V případě nakládání s citlivými údaji pak může jít přímo o hazardování s možností úniku dat, který může mít pro firmu fatální následky.

Je pravda, že přístroje a paušály za užívání nejsou nejlevnější. Jako firmu ale přece jen vyjdou levněji, než kdyby si je samostatně pořizoval pracovník jako soukromá osoba. Svěření zařízení do rukou zaměstnance se dá chápat i jako firemní benefit. Zvláštní kapitolou jsou smlouvy s poskytovatelem mobilních služeb. Firma jako vlastník SIM karty v telefonu může podle výpisu účtů zjišťovat, jakým způsobem její uživatel využívá hlasové i datové služby. Navíc pracovní telefonní číslo zůstane ve firmě i v případě, že s daným zaměstnancem ukončíte pracovní poměr.

V bezpečí před počítačovými hrozbami můžete být jen v případě, že ve vaší firmě zajistíte dodržování bezpečnostních pravidel. Samozřejmostí by měl být i kvalitní bezpečnostní software. Společnost ESET v květnu uvedla na trh nová řešení pro firemní zákazníky pod souhrnným názvem ESET Endpoint Solution. Produkty ESET Endpoint Antivirus 5 a ESET Endpoint Security 5 nahrazují úspěšné produkty s označením Business Edition.

S produkty ESET Endpoint Antivirus a Endpoint Security můžete zabezpečit firemní přenosné počítače, ale také tablety a chytré telefony fungující na platformě Android nebo Windows Mobile. Software také spolehlivě ochrání před nově vznikajícími hrozbami včetně virů, rootkitů, červů a spywaru.

Reklama

Výběr článků

Načítám