Hlavní obsah

Děti potřebují dozor i na internetu

Novinky, Pavel Hrdina (zdroj: Dvojklik.cz)

Komerční článek - Není výjimkou, že děti umějí zacházet s počítači mnohem lépe než jejich rodiče. To ale neznamená, že nemůžete mít přehled, jakým způsobem tráví volný čas u monitoru. I když své ratolesti nestojíte neustále za zády, můžete mít alespoň jistotu, že si poradí s nebezpečími, které na něj v online světě číhají. Toho můžete dosáhnout správným rodičovským vedením i vhodným softwarem.

Foto: sxc.hu

ilustrační foto

Článek

Držet dítě mimo svět počítačů není dost dobře možné. Stejně jako každý školák ví, že by se měl na přechodu pro chodce rozhlédnout na obě strany, jako rodiče byste neměli při vzájemné komunikaci vynechat ani rizika, která čekají na druhém konci datové linky.

Mladí internetoví uživatelé by měli vědět, že ani v anonymním světě elektronické komunikace by neměli mluvit s neznámými lidmi. Ti sice bývají fyzicky třeba i stovky kilometrů daleko, přesto však mohou mít na dítě negativní vliv. V krajním případě může váš potomek na chatu narazit i na pedofila, který od něj bude žádat choulostivé fotografie. Nebezpečí hrozí obzvlášť na sociálních sítích, kde sice zpravidla existuje věkový limit, v praxi zde ale mají účet běžně mnohem mladší uživatelé.

Se sociálními sítěmi (zejména Facebookem), ale také e-maily a dalšími internetovými službami souvisí problematika hesel. Obzvlášť o ní platí přísloví, že co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš. Poučte své dítě o tom, jak si vytvořit bezpečná hesla a jak je spravovat. Varujte před riziky, která hrozí v případě, že si napíše přihlašovací údaje na papírek, nebo se zapomene na veřejném místě odhlásit ze svého e-mailového účtu.

Na webu existují kromě studijních podkladů, virtuálních kamarádů a her témata, před kterými byste raději měli svou ratolest uchránit, protože jednoduše nejsou přiměřená jejich věku. Typicky se jedná o násilí, drogy nebo pornografii, ale také hazard nebo rasismus. Aby se dítě na podobné stránky vůbec nedostalo, musíte sáhnout po programech s filtry nevhodných stránek. Pomocí nich můžete dítěti omezit okruh témat, která lze na internetu vyhledávat a zobrazovat.

Kromě ohrožení mravní výchovy může dítě jako nezkušený a do značné míry naivní uživatel narušit funkčnost vašeho počítače zavlečením virové infekce. Školáci nemají dostatek zkušeností, aby mohli odhalit nástrahy tzv. sociálního inženýrství nebo podezřelé internetové stránky obsahující malware. Mohou tak způsobit i nenávratnou ztrátu důležitých dokumentů nebo dalších dat uložených na vašem disku. Proto byste neměli pouštět na internet dítě bez kvalitního zabezpečení počítače před škodlivým softwarem.

Dobrou službu při ochraně dětí před nástrahami internetu zastane ESET Family Security Pack, zvýhodněný balík tří licencí poskytující komplexní ochranu pro počítače a notebooky, a také pro tři chytré telefony. Ochrání vás před viry, trojany, červy, adware, spyware, rootkity, hackerskými útoky a spamem. Jeho součástí je i propracovaná rodičovská kontrola umožňující zamezit v přístupu na stránky s potenciálně nevhodným obsahem.

Reklama

Výběr článků

Načítám