Hlavní obsah

Podvodníci přišli na nový způsob, jak vylákat z lidí peníze

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Antivirová společnost AVG varovala před novou malwerovou hrozbou nazývanou Ransomware. Pomocí tohoto škodlivého kódu dokážou podvodníci zablokovat počítač a předstírají, že jsou zaměstnanci Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). S odvoláním na nelegální software se pak snaží z lidí vylákat peníze.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Ransomware předstírá, že je zprávou od policejních úřadů nebo jiných bezpečnostních složek a že nalezl v uživatelově počítači nelegální obsah. Dokud uživatel nezaplatí, není mu umožněn přístup do počítače,“ varoval šéf AVG VirusLab Pavel Krčma.

Foto: AVG

Podvodná zpráva vypadá, jako by ji odeslali zaměstnanci FBI

Za odblokování PC požadují piráti poplatek ve výši 100 dolarů, tedy cirka dva tisíce korun. Zpráva je psána buď v anglickém či německém jazyce. Pozorný uživatel si nejspíše všimne, že se jedná o podvod, podle některých drobností.

„Jazyka znalý uživatel si jistě všimne, že částka, která je požadovaná v zelené části textu, je napsaná obráceně - tedy 100$. Správně by měl ovšem být znak dolaru před částkou. Druhým vodítkem je například i to, že počítač údajně porušuje zákon, který ale neexistuje,“ doplnil Krčma.

Reklama

Výběr článků

Načítám