Hlavní obsah

Zákeřný program ukradl loni přes internet 1,6 miliardy korun

Kvůli relativně novému softwaru pro krádež peněz přes internetové bankovnictví jen loni zmizelo v přepočtu asi 78 miliónů dolarů (zhruba 1,6 miliardy Kč). Zjistil to průzkum, který si nechal udělat výrobce antivirových programů McAfee. Software automaticky nainstaluje škodlivý kód, díky němuž se celá operace provede sama. Krádeže tohoto druhu se objevily už na třech kontinentech.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Kriminální programy, které byly poprvé nahlášeny minulý týden, se podle McAfee rozšířily do Spojených států a Kolumbie. Podvodné převody peněz, které umožnily automatické nástroje, se patrně týkají až 60 bank. Peníze z účtu zmizely lidem v Evropě, Latinské Americe a v USA.

Experti podle agentury Reuters zjistili, že hackeři k podvodnému jednání využili technického pokroku u dvou skupin již známých kódů. Jedna se nazývá Zeus, druhá SpyEye. Software se nainstaluje na počítačích obětí, které si ničeho nevšimly.

Zatímco předchozí verze softwaru byly schopny krást přihlašovací údaje, nejnovější mutace dokážou automaticky odeslat následné platby. Ty končí na účtech kompliců. McAfee na výzkumu pracovala se společností Guardian Analytics. Výsledky potvrzují podobné závěry, k nimž už minulý týden došla i japonská společnost Trend Micro.

"Vypadá to jako začátek nové technologie," řekl viceprezident Guardianu Craig Priess. Jeho firma se specializuje na vývoj softwaru, který má chránit banky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám