Hlavní obsah

Počítačový virus Flame vyvinuly USA a Izrael

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počítačový virus Flame namířený proti Íránu podle středečního vydání listu The Washington Post společně vyvinuly Spojené státy a Izrael. Americký deník to uvedl s odvoláním na nejmenované západní činitele, kteří tak potvrdili předchozí spekulace. Program tajně mapoval a sledoval íránské počítačové sítě a odesílal jeho tvůrcům informace, na jejichž základě mohou plánovat další kybernetické útoky.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Washington a Tel Aviv již v minulosti zaútočily na íránský jaderný program pomocí počítačového "červa" Stuxnet, který zpomaloval centrifugy používané Teheránem při obohacovaní uranu. Deník The New York Times nedávno informoval, že prezident Barack Obama krátce po svém nástupu do úřadu výrazně posílil program počítačových útoků vůči Íránu, jehož jaderný výzkum Spojené státy stále více znervózňuje.

Podle listu The Washington Post jsou nové informace o viru Flame dokladem první vytrvalé kampaně kybernetických sabotáží Spojených států namířených proti jejich protivníkovi. "Jde o přípravu bitevního pole na další typ tajné akce," řekl deníku bývalý vysoce postavený americký zpravodajec. Dodal, že jak Flame, tak Stuxnet jsou součástí širší ofenzivy, která stále pokračuje.

Na Flame se přišlo, když Írán zaznamenal sérii počítačových útoků na svůj ropný průmysl. Podle listu The Washington Post v tomto konkrétním případě šlo o jednostrannou operaci Izraele, která jeho americké spojence zaskočila. Američané i Izraelci záležitost odmítli komentovat.

Lidé se viru nemusí obávat

Flame patří mezi nejsofistikovanější dosud odhalené škodlivé počítačové programy. Dokáže se šířit i ve vysoce zabezpečených počítačových sítích. Virus mimo jiné umí aktivovat mikrofony a kamery počítačů, zaznamenávat psaní na klávesnici, snímat aktuální stav obrazovky či z fotografií získávat informace o tom, kde byly pořízeny, pokud takové údaje obsahují. Je přitom maskovaný jako běžná aktualizace operačního systému Windows.

„Jedinou dobrou zprávou je, že Flame, nejnovější státem podporovaný digitální terorismus v podobě malware, v dohledné době pravděpodobně váš počítač nezasáhne. Pokud tedy nejste vládní úředník v jedné ze zemí Blízkého východu nebo nepracujete pro některou z těchto vlád na vývoji zbraní,“ říká bezpečností expert společnosti ESET Stephen Copp.

Flame se překvapivě neobjevil v měsíci květnu mezi nejrozšířenějšími bezpečnostními hrozbami. První místo v tomto měsíci obsadila směs škodlivých kódů INF/Autorun, která se šíří přes vyměnitelná média, nejčastěji USB flashky a externí pevné disky. Druhé pak virus Iframe.B, jenž přesměrovává internetové stránky na podvodné weby. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám