Hlavní obsah

Nejrozšířenější počítačové hrozby na internetu

Novinky, mif

Virovým hrozbám kralovala v květnu směs škodlivých kódů INF/Autorun, která se šíří přes vyměnitelná média, nejčastěji USB flashky a externí pevné disky. Na pozoru by se uživatelé měli mít i před řadou dalších nezvaných návštěvníků. Vyplývá to ze statistik měsíce května antivirové společnosti Eset.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Druhou příčku ve statistikách obsadil virus Iframe.B, jenž přesměrovává internetové stránky na podvodné weby. Třetí patřila škodlivému kódu ScrInject.B, který se vyskytuje na podvodných a napadených webových stránkách a automaticky stahuje po jejich návštěvě do počítače další viry. Ten byl přitom ještě minulý měsíc nejrozšířenější hrozbou vůbec.

„Jedinou dobrou zprávou je, že Flamer, nejnovější státem podporovaný digitální terorismus v podobě malware, v dohledné době pravděpodobně váš počítač nezasáhne. Pokud tedy nejste vládní úředník v jedné ze zemí Blízkého východu nebo nepracujete pro některou z těchto vlád na vývoji zbraní,“ říká bezpečností expert společnosti ESET Stephen Copp.

Foto: ESET

Statistika nejrozšířenějších virů za květen 2012

Již tradičně ve statistikách nechybí červ Conficker, který tentokráte obsadil čtvrtou příčku. Jeho aktuální verze instaluje do počítače další virus, který se jmenuje Waledac. Červ je naprogramován tak, že poté, co se usadí v počítači, se stane PC ovladatelné na dálku a lze jej využít jako součást sítě na rozesílání spamu spolu s falešným programem na ochranu proti virům.

V první desítce se umístily také hrozby JS/Agent, JS/Iframe, Sirefef, Dorkbot, Sality, TrojanDownloader.Iframe.NKE či Rammit. Jejich podíl se pohyboval v rozmezí 1,21 až 2,85 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám