Hlavní obsah

Ruský počítačový expert varuje před kybernetickým terorismem

Šéf ruské antivirové firmy Kaspersky Lab, která nedávno upozornila na virus Flame, na konferenci v Izraeli řekl, že hrozí další podobně viry s mimořádně ničivým účinkem. Podle Jevgenije Kasperského už nejde o kybernetickou válku, ale o kybernetický terorismus.

Foto: Novinky

Článek

"Obávám se, že ta hra teprve začala," řekl Kasperskij v Tel Avivu na konferenci o počítačové bezpečnosti. "Je logické, že vznikly další kybernetické zbraně, a je možné, že jsou napadeny i další počítače a že o tom ještě nevíme," sdělil. Odborníci, které zaměstnává on, prý přišli na Flame při šetření provedeném na žádost Mezinárodní telekomunikační unie.

Zjistili, že program dokáže tajně stahovat informace a zřejmě byl vyvinut proti Íránu. Virus byl objeven měsíc potom, co Írán ohlásil, že musel kvůli virovému útoku zablokovat počítačové systémy ve svém ropném průmyslu.

Dvacetkrát účinnější než Stuxnet

Dle Kaspersky Lab je Flame dvacetkrát účinnější než Stuxnet, který byl použit před dvěma lety proti systémům v íránských jaderných provozech. Hovořilo se tehdy o útoku na státní úrovni a spekulovalo se o vině Izraele.

Spojovat Izrael s novým virem Flame Kasperskij odmítl. Řekl pouze, že virus s tak ničivou kapacitou nemusí být nutně vyvinut jenom v zemích s rozvinutou počítačovou technologií. Podle jeho odhadu přišel Flame autory na "nejméně 100 miliónů dolarů" (dvě miliardy korun), avšak škody, které může způsobit, jsou nedozírné. "Není to kybernetická válka, ale kybernetický terorismus," řekl.

Americká společnost Microsoft varovala uživatele svého operačního systému Windows, že obětí Flame se mohou stát i oni. Vydala aktualizaci softwaru, která by měla chybu využívanou virem Flame odstranit. Izraelský ministr pro strategické záležitosti Moše Jaalon tento týden označil za správné použití výkonných virů v boji proti íránské nukleární hrozbě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám