Hlavní obsah

Chyba ve Windows otevírá zadní vrátka pro zákeřný virus Flame, varuje Microsoft

Americká společnost Microsoft varovala uživatele svého operačního systému Windows, že se jejich počítače mohou stát obětí viru Flame. Škodlivý program, který dokáže tajně stahovat informace a zřejmě byl nasazen proti Íránu, využívá dříve neobjevenou chybu v zabezpečení Windows k tomu, aby se neodhalen usadil v počítači, uvedla agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Zástupce softwarové společnosti Mike Reavey uvedl, že virus dokázal přesvědčit Windows, že je certifikovaným programem od Microsoftu. Reavey také varoval, že by se hackeři nyní mohli pokusit zkopírovat část zdrojového kódu viru, aby vytvořili vlastní programy pro proniknutí do počítačů vybavených Windows.

Microsoft už oznámil, že vydal aktualizaci softwaru, která by měla chybu využívanou virem Flame odstranit. Na Flame upozornila minulý týden ruská antivirová firma Kaspersky Lab, podle níž byl software patrně aktivní od března 2010. Běžné antiviry nebyly vůbec schopny jej zaznamenat. [celá zpráva]

Program dokáže odcizit cenné informace, včetně obsahu a údajů o zacílených systémech, uložených souborů nebo audiokonverzací. Podle západních médií byl Flame určen k napadání íránského ministerstva ropného průmyslu a počítačové sítě jeho ropných terminálů.

Nejrozšířenější počítačové viry  

Flame není jediný virus, na který by si uživatelé měli dávat pozor. Podle statistik antivirové společnosti Eset je aktuálně nejrozšířenější hrozbou škodlivý kód ScrInject.B, který se vyskytuje na podvodných a napadených webových stránkách a automaticky stahuje po jejich návštěvě do počítače další viry.

Foto: ESET

Statistika za duben 2012 - celosvětově

„V dubnu činil celosvětově podíl škodlivého kódu ScrInject.B 6,75 %. Na druhou pozici se posunul IFrame.B s globálním podílem 4,54 %,“ konstatoval bezpečnostní odborník společnosti Eset Igor Hák s tím, že třetí pozice patří INF/Autorun (4,32 %). Jde o směs škodlivých kódů šířících se přes vyměnitelná média, nejčastěji USB flashky a externí pevné disky.

V první desítce se umístily také hrozby Iframe, Conficker, Sirefef, TrojanDownloader.Iframe.NKE, Agent, Dorkbot a Redirector. Jejich podíl se pohyboval v rozmezí 1,41 až 4,14 procenta. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám