Hlavní obsah

Jak neohrozit ztrátou vlastního mobilu svého zaměstnavatele

Novinky, Pavel Hrdina (zdroj: Dvojklik.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stále více lidí přestává rozlišovat mezi pracovním a soukromým počítačem, tabletem nebo mobilním telefonem. Práce na mobilních zařízeních, které patří zaměstnancům, šetří firmě náklady, a proto ji zaměstnavatelé stále ochotněji umožňují. Zaměstnancům tento přístup nabízí větší flexibilitu a svobodu při rozvržení pracovní doby. Zároveň však jde o rizikový fenomén z hlediska počítačové bezpečnosti.

Foto: sxc.hu

ilustrační foto

Článek

Podle americké společnosti Return Path si většina lidí do konce roku 2012 bude číst e-maily na mobilních telefonech, např. u ranní kávy nebo třeba na pracovní poradě. Pro využívání mobilních zařízení vlastněných zaměstnanci pro firemní účely se vžil termín BYOD, což je zkratka anglického sousloví „bring your own device“ – přines si vlastní zařízení. Tento trend se prosazuje i v českých společnostech, které pracovníkům v této praxi nebrání nebo ji dokonce podporují příspěvkem na nákup vybraného zařízení.

Ušetřené finanční prostředky za hardware a benefity v podobě možnosti home-office pro zaměstnance mají ovšem i odvrácenou stranu. Tou je počítačová bezpečnost, za kterou vlastník notebooku, tabletu nebo i smartphonu přebírá zodpovědnost. V případě, že dojde k napadení, ztrátě nebo krádeži přístroje, už nemusí jít pouze o škodu vyčíslenou v tisících korun, ale o ohrožení celé firmy.

Mobilní zařízení s internetovým připojením jsou díky plnohodnotným webovým prohlížečům, e-mailovým klientům a dalším funkcím vstupní branou k firemním databázím, adresářům a dalším citlivým materiálům stejně jako klasické firemní počítače. Na rozdíl od nich však často tato zařízení postrádají elementární zabezpečení před viry a škodlivými kódy v podobě antivirového programu. Dalším slabým místem je absence zabezpečení heslem nebo šifrování.

Počítačově gramotní zaměstnanci zpravidla nemívají problémy ochránit svůj vlastní počítač, u tabletů a smartphonů jsou ale rizika stále podceňována. Často jde pouze o pohodlnost, která vlastníky mobilních telefonů odrazuje od využívání silných hesel, nebo třeba jen automatického zamykání klávesnice. Už tyto jednoduché funkce, které navíc bývají součástí základního nastavení mobilních zařízení, přitom dokážou zablokovat nepovolaným osobám přístup k citlivým datům.

Firmy i zaměstnanci by kromě toho měli dbát i na to, aby na mobilních telefonech a tabletech byla nainstalována nejaktuálnější verze operačního systému a nejlépe i antivirová ochrana. Je třeba zabezpečit i ochranu paměti – a to hlavně u zařízení využívaných vedoucími pracovníky firmy. Pro vzdálené zablokování či smazání zařízení v případě jeho ztráty nebo krádeže lze využít některý z bezpečnostních programů nebo systémů pro správu mobilních zařízení.

Správný postoj firmy k  trendu BYOD by však neměl spočívat jen v jeho zakazování. Minimalizovat rizika je možné vytvořením správné bezpečnostní strategie, změnou koncepce správy IT a v neposlední řadě vzděláváním vlastních zaměstnanců. Ti by si měli uvědomit, že pohodlí, které jim při práci nabídnou vlastní přístroje, je vykoupeno bezpečnostními riziky.

Reklama

Výběr článků

Načítám