Hlavní obsah

Windows a Office mají kritické bezpečnostní chyby

Novinky, mif

Společnost Microsoft vydala v úterý plánovanou várku bezpečnostních oprav pro své programy. Celkem sedm záplat opravuje celkem 23 chyb, které se týkají mimo jiné kancelářského balíku Office a operačního systému Windows, informoval server The Register.

Článek

Jako kritické jsou označeny tři záplaty opravující chyby ve Windows, .NET Framework, Silverlight a Office. Trhliny otevírají hackerům zadní vrátka do počítače a umožňují jim na dálku spustit libovolný program – například nějaký virus nebo trojského koně.

Jedna ze záplat pak řeší škodlivý virus Duqu, který začal internetem kolovat už koncem loňského roku. Tento nezvaný návštěvník shromažďuje v PC citlivá uživatelská data. Obranu před ním přitom americký softwarový gigant vypustil do světa už v prosinci.

„Duqu není schopen zneužít chyby zabezpečení už po instalaci starší aktualizace. Nicméně, chtěli jsme si být jisti, že nebude moci být zranitelný celý zdrojový kód společnosti Microsoft,“ vysvětlil vydání druhé záplaty Jonathan Ness z výzkumného bezpečnostního týmu Microsoftu.

Všechny aktualizace mohou lidé stahovat prostřednictvím služby Windows Update přímo v operačním systému. Společně s opravami je možné stahovat také novou verzi Nástroje pro odstranění škodlivého softwaru, která je k dispozici pro 32bitové i 64bitové operační systémy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám