Hlavní obsah

USA viní hackery z LulzSec i z útoku na bezpečnostní firmu Stratfor

Čtyři čelní představitelé hackerské skupiny LulzSec, které v březnu zadrželi agenti amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI), jsou zodpovědní i za útok proti bezpečnostní poradenské firmě Stratfor. Podle agentury Reuters je z toho obvinili američtí vyšetřovatelé. Hackeři loni v prosinci ukradli z databází Stratforu na 200 gigabytů citlivých informací.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Vyšetřovatelé v USA dosud v případu Stratforu obviňovali pouze chicagského hackera Jeremyho Hammonda. Nyní ale dospěli k názoru, že za vloupáním do systémů bezpečnostní firmy stojí i čtyři muži z Británie a Irska, kteří vedli skupinu LulzSec. Pokud soud hackery shledá vinnými, každému z nich hrozí až deset let vězení.

Členy LulzSec dopadla FBI díky spolupráci s dalším předním členem skupiny, Portoričanem Hectorem Xavierem Monsegurem, známým v internetové komunitě pod přezdívkou Sabu. Monsegur začal s FBI spolupracovat poté, co ho úřady zadržely kvůli útoku na společnosti PayPal a MasterCard.

Útok na Stratfor provedli hackeři pod hlavičkou hnutí Anonymous. Ukradli osobní údaje o zaměstnancích společnosti i o jejích klientech. V databázi osobních dat, kterou hackeři vyvěsili na internet, byli mimo jiné zaměstnanci NATO, pracovníci tajných služeb nebo američtí vojáci nasazení v zahraničních misích.

Reklama

Výběr článků

Načítám