Hlavní obsah

Jste si jisti bezpečností vašeho webového prohlížeče?

Novinky, Pavel Hrdina (zdroj: Dvojklik.cz)

Komerční článek - Nabídka webových prohlížečů je velice pestrá. Jde o software, který je nezbytnou součástí každého počítače připojeného k internetu. Ať už pro práci nebo pro zábavu ho řada lidí používá i desítky hodin týdně. Právě tento program bývá nejčastější vstupní branou do vašeho počítače pro viry a další počítačové hrozby. Jaký prohlížeč je tedy nejbezpečnější?

Foto: sxc.hu

webové prohlížeče

Článek

Podle konzultantské společnosti Accuvant je dnes webový prohlížeč nejdůležitější aplikace, kterou na počítači používáme, v některých případech dokonce jediná. Rozhodnutí, který z produktů na trhu zvolit, tak může mít zásadní vliv na odolnost vašeho počítače vůči současným počítačovým hrozbám.

Zatímco většina testů prohlížečů hodnotila jejich odolnost podle výskytu bezpečnostních chyb a rychlosti, s jakou jsou opraveny novými záplatami, Accuvant vyzkoušel spolehlivost jednotlivých ochranných prvků, které jsou v prohlížeči integrovány a mají za úkol eliminovat případné hrozby, nebo jim zabránit v dalším šíření např. do operačního systému.

Zásadním zjištěním studie je fakt, že ochrana žádného z testovaných programů není dostatečná. Ani jeden z testované trojice Google Chrome, Internet Explorer a Mozilla Firefox neuspěl v kategorii blokování podezřelých a potenciálně nebezpečných stránek. Všechny tři zkoumané prohlížeče sice mají vlastní funkci na zachycování nedůvěryhodných adres, žádný z nich se ovšem v této činnosti neukázal dostatečně efektivní.

V ostatních disciplínách zvítězil Google Chrome před Internet Explorerem. Triumf mu vynesl lepší sandboxing (způsob, jakým programy kontrolují potenciálně nebezpečné kódy) a zabezpečení plug-in modulů. Zatímco prohlížeč Internet Explorer disponuje podobnými funkcemi, jen s menší spolehlivostí, Firefox selhal ve čtyřech z celkových sedmi testů. Produkt vyvíjený společností Mozilla některé z prvků úplně postrádá a další nejsou na dostatečně vysoké úrovni.

Ať už používáte jakýkoliv webový prohlížeč, ani ten relativně bezpečný prohlížeč nezaručí dostatečnou ochranu před viry a škodlivými kódy. Nezbývá tak než se spolehnout na službu antivirových programů, které zabezpečí váš počítač s mnohem větší spolehlivostí. Dobrou volbou je třeba legendární ESET NOD32 Antivirus 5, který nabízí neprůstřelnou antivirovou a antispamovou ochranu při nízkých hardwarových nárocích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám