Hlavní obsah

ESET Smart Security 5 – tipy na pokročilejší nastavení

Novinky, Jakub Kuneš (Zdroj: ESET)

Komerční článek - V dnešním článku se podíváme podrobněji na funkci HIPS bezpečnostního programu ESET Smart Security 5, kterou ocení především opravdoví počítačoví experti. Díky ní si můžete nastavit chování systémů až do úplných detailů. Určíte si pravidla pro procesy, zápisy do registru, aplikace a upravíte řadu dalších nastavení.

Článek

Host Intrusion Prevention System (HIPS) nabízí další vrstvu zabezpečení a technologicky zdatným uživatelům umožňuje upravit si chování celého systému a každé jeho části podle vlastních požadavků.

HIPS chrání operační systém před škodlivými kódy a eliminuje aktivity ohrožující bezpečnost vašeho počítače. Používá přitom pokročilou analýzu chování kódu, která spolu s detekčními schopnostmi síťového filtru zajišťuje efektivní kontrolu běžících procesů, souborů a záznamů v registru Windows. HIPS tak umožňuje aktivně blokovat nežádoucí chování potencionálně nebezpečných aplikací.

Nastavení funkce HIPS

Otevřete si hlavní okno programu ESET Smart Security 5, kde následně v levém menu naleznete záložku „Nastavení“. Vpravo pak klikněte na možnost „Zapnuto“ u položky „HIPS“.

ESET Smart Security 5

Následně se dostanete do hlavního nastavení funkce HIPS, kde můžete dle libosti určit pravidla chování systémů.

ESET Smart Security 5

„Režim filtrování“ nabízí hned několik možností

  • Automatický režim s pravidly - operace budou povoleny, s výjimkou předdefinovaných pravidel, které by mohly váš systém poškodit.
  • Interaktivní režim - uživatel bude na povolení či zákaz každé operace dotázán.
  • Administrátorský režim - operace jsou zablokované s výjimkou definovaných pravidel.
  • Učící režim - operace jsou povoleny a zároveň je vytvořeno pravidlo, které je dovoluje. Pravidla vytvořená tímto režimem jsou viditelná v Editoru pravidel > Nastavit pravidla, mají ale nižší prioritu než pravidla vytvořená ručně nebo z dotazovacího dialogu v interaktivním režimu.

Při zapnutém učícím režimu se zpřístupní políčko Upozornit na ukončení učícího režimu za X dní. Po zvolené době (maximálně 14 dní) se učící režim automaticky ukončí. Po uplynutí této lhůty se zobrazí dialog, pomocí něhož je možné upravovat pravidla. Uživatel následně musí vybrat jiný režim systému HIPS.

Nastavení pravidel

Pod „Režimem filtrování“ naleznete volbu „Nastavit pravidla“, která umožňuje nastavit chování systému HIPS při přístupu aplikací k souborům, k jiným aplikacím a k databázi registru.

ESET Smart Security 5

Pravidla definují, jak bude HIPS rozhodovat, které aplikace budou mít povolen nebo zakázán přístup k vybraným souborům, částem registru a dalším aplikacím. Každé pravidlo se skládá z podmínek, které musí nastat, aby došlo k jeho uplatnění a aby byla vykonána příslušná akce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám