Hlavní obsah

Estonsko vydalo do USA hackera, jehož virus napadl milióny počítačů

Estonsko vydalo Spojeným státům hledaného hackera, který podle amerických vyšetřovatelů spolu se svými společníky podvodnými operacemi na internetu od roku 2007 získal 14 miliónů dolarů (265 miliónů korun). Virus vytvořený estonskými hackery napadl čtyři milióny počítačů ve stovce zemí. Obviněnému hrozí v USA až 30 let vězení.

Foto: Novinky

Článek

Estonská policie podle pátečních zpráv tallinnského tisku odevzdala ve čtvrtek v New Yorku hackera Antona Ivanova do rukou amerických policistů. Spolu s obviněným americká justice stíhá dalších pět Estonců, kteří jsou dosud zadržováni v estonských věznicích. Poslední ze skupiny, Rus Andrey Taame, policistům zatím uniká.

Skupina působila v Estonsku mezi lety 2007 a 2011 pod krytím legální internetové firmy. Svým virem, který uživatele po zadání dotazu ve vyhledávači přesměroval na reklamní sdělení, podle vyšetřovatelů hackeři nakazili i stovku počítačů americké kosmické agentury NASA. Podvodný program, který rovněž blokoval aktualizaci antivirové ochrany, napadl jen v USA půl miliónu počítačů.

V srpnu 2010 Estonsko vydalo Spojeným státům hackera Sergeje Čurikova, který se svými společníky pronikl do počítačového systému americké bankovní společnosti se sídlem v Atlantě a převedl z něj na své účty devět miliónů dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám