Hlavní obsah

Zákeřným trojským koněm Flashback je stále nakaženo na 140 000 počítačů

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Situace kolem zákeřného trojského koně Flashback, který cílí na počítače s operačním systémem Mac OS X, se podle průzkumu bezpečnostního týmu Norton antivirové společnosti Symantec zklidňuje. Přesto zůstává i po více jak třech týdnech od odhalení nákazy zavirováno na 140 000 počítačů.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„V současné době je k dispozici celá řada nástrojů a bezpečnostních aplikací, které dokážou podobné hrozby odstraňovat, takže můžeme očekávat zlepšení situace. Přesto existuje velký počet uživatelů, kteří ještě nepodnikli jednoduché a nezbytné kroky, aby byl počet infikovaných počítačů nulový,“ konstatoval mediální zástupce společnosti Symantec Petr Cícha.

Flashback měl podle odhadů bezpečnostních expertů nakazit zhruba 600 tisíc počítačů. To znamená, že je stále nainstalován téměř na čtvrtině počítačů, které napadl. Nejvíce se zákeřnému trojskému koni „dařilo“ v USA, kde infikoval přes 300 000 strojů.

Nezanedbatelný podíl má také v Kanadě nebo Anglii. Nakazit se mu ale podařilo i počítače od Applu v dalších evropských státech, například ve Francii, Německu, Španělsku, Itálii či Švýcarsku. Zda byly zavirovány také nějaké počítače v Česku, zatím bezpečnostní experti nepotvrdili. Vzhledem k tomu, že Flashback byl odhalen v sousedních státech, není to zcela vyloučené.

V počítači dokáže napáchat Flashback pěknou neplechu, hackeři totiž nad infikovaným strojem získají absolutní kontrolu. Mohou se tak dostat k citlivým uživatelským datům uloženým na pevném disku, nebo celý stroj využít k napadení nějakého počítačového systému.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám