Hlavní obsah

Anonymous hrozí útoky proti čínským oficiálním webům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hackerské sdružení Anonymous na konci minulého týdne podle agentury AFP pohrozilo dalšími útoky proti čínským internetovým stránkám. Hackeři je napadají na protest proti tomu, že Peking podle nich prosazuje cenzuru internetu. Čínská vláda tento týden přiznala, že se terčem útoku stalo na 300 stránek vládních institucí či státních podniků.

Článek

Anonymous pronikli v minulém týdnu na stovky čínských oficiálních stránek a změnili jejich obsah. Na stránkách se tak objevovaly vzkazy obyvatelům, ale i vládě v Pekingu.

"Čínskému lidu: Vaše vláda ovládá internet ve vaší zemi a snaží se filtrovat všechno, co považuje za hrozbu vůči sobě," uváděl jeden ze vzkazů. "Drahá čínská vládo, nejsi nezničitelná. Dnes jsou napadeny webové stránky, zítra padne tvůj zlý režim," napsali hackeři v dalším vzkazu.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí přiznal, že byly oficiální internetové stránky napadeny. Odmítl ale tvrzení hackerů, že by v zemi panovala internetová cenzura. "Čínský internet je otevřený všem, uživatelé mají na internetu naprostou svobodu. Čína získala za velmi krátkou dobu 500 miliónů uživatelů internetu a 300 miliónů bloggerů, což ukazuje přitažlivost a otevřenost čínského internetu," uvedl mluvčí. "Čínská vláda řídí internet podle zákonů a pravidel," dodal.

Peking cenzuruje podvratné materiály 

V čínské internetové komunitě se ale ihned ozvaly hlasy popírající tvrzení o internetové svobodě. "Otevřený (internet)? Jak můžete takhle vymývat lidem mozek?" reagoval na výrok mluvčího čínské diplomacie jeden z uživatelů mikroblogovací služby Weibo.

Peking podporuje využívání internetu pro vzdělávání či k obchodním účelům, ale tvrdě cenzuruje veškeré materiály, které považuje za podvratné. Vláda se snaží například blokovat přístup ke světově nejpopulárnější mikroblogové službě Twitter. Požaduje také, aby se uživatelé čínských mikroblogů registrovali pod svým pravým jménem.

ínská vláda rovněž před týdnem nechala dočasně uzavřít 16 webových portálů, včetně služby Weibo. Peking tvrdil, že tak chce omezit šíření "fám a nelegálních informací".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám