Hlavní obsah

Hackeři chtějí v sobotu vypnout internet na celém světě

Novinky, mif

Na konci února hackeři z hnutí Anonymous uveřejnili prohlášení, podle kterého plánují už tuto sobotu největší útok v historii internetu. Chystají se vypnout celý internet. Bezpečnostní experti se nemohou shodnout, zda jde o plané výhrůžky, nebo skutečně celosvětové počítačové síti hrozí v sobotu reálný kolaps.

Foto: Yves Herman, Reuters

Maska Guye Fawkese, jenž se v 17. století v Anglii pokusil zabít krále a členy parlamentu, je symbolem Anonymous.

Článek

Výhrůžky o vypnutí internetu se v minulosti objevily už několikrát. Tentokrát ale hackeři zveřejnili i návod, jak chtějí síť ochromit. „Je třeba udělat jedinou věc, aby bylo možné vypnout internet. Shodit 13 kořenových DNS serverů,“ uvedli ve výzvě hackeři s tím, že chtějí útokem protestovat proti zákonu Sopa, nenasytným bankéřům a nezodpovědným vůdcům, kteří prý trpí hladovějící svět pro své vlastní sobecké potřeby.

„Znefunkčnění všech root serverů by znamenalo výpadek DNS a tím i de facto vypnutí internetu. Tak jako u všech zpráv tohoto druhu je pochopitelně těžké určit, jak moc vážně se tím mají bezpečnostní týmy zabývat. O neuchopitelnosti Anonymous již bylo napsáno mnoho. Každopádně se tomuto možnému útoku věnovala některá poměrně čtená média a zdá se, že i DNS operátoři berou hrozbu částečně vážně,“ uvedl Ondřej Filip, ředitel sdružení CZ.NIC, které spravuje českou národní doménu.

Podle něj ale není výpadek internetu příliš pravděpodobný. „Shodit DNS systém je mnohem větší oříšek, než útočit na webové servery. Mimochodem, v minulosti již několik masivních útoků na root servery proběhlo a zatím se nikomu nepodařilo shodit všech 13. Navíc tento útok by byl poněkud v rozporu s jejich dosavadní snahou o svobodný internet,“ dodal.

Informace o útoku zveřejnili hackeři na službě Pastebin, i proto berou někteří bezpečnostní experti hrozbu vážně. Už dříve totiž službu využili k plánování akcí, také na ní zveřejnili ukradené přihlašovací údaje k celkem 78 e-mailovým schránkám syrského prezidentského úřadu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám