Hlavní obsah

Odstrašující film Seznamu o nebezpečích číhajících na internetu má druhý díl

Novinky, mif

Nebezpečí a nástrahy číhající na internetu jsou rok od roku zákeřnější. Proto se společnost Seznam.cz rozhodla natočit druhý díl úspěšného informačně-preventivního filmu Seznam se bezpečně. V něm upozorňuje kromě nových hrozeb také na fakt, že děti už nejsou jen poškozenými, ale často i pachateli.

Seznam se bezpečně 2 Video: Novinky

 
Článek

„Březen je označován jako měsíc internetu a všeho s ním spojeného. Do toho patří také edukace nejmladších uživatelů, jak se na internetu chovat co možná nejbezpečněji. I z toho důvodu jsme se rozhodli natočit druhý díl filmu Seznam se bezpečně! Budeme velice rádi, když se film setká se stejným úspěchem jako jeho 3 roky starý předchůdce a budeme moci nejen dětem, ale i pedagogům ukázat všechny nástrahy, které v sobě toto médium skrývá,“ řekl Michal Feix, výkonný ředitel společnosti Seznam.cz.

Celý film je postavený na reálných příbězích. V jednom z nich se představil 14letý David, který se spřátelil na internetu s neznámým dospělým mužem. Ten mu nabízel dvoutisícovou úplatu za to, že mu pošle fotky a video s obnaženým tělem. Zachycen je i rozhovor s pedofilem Miroslavem či 16letým Patrikem, který se živil jako dětský prostitut.

Ukázka filmu Seznam se bezpečně 2Video: Novinky

Kromě samotného filmu Seznam.cz upravil také webové stránky seznamsebezpecne.cz, kde je možné nově nalézt čtyři krátké spoty z dílny hereckého souboru Divadla v Dlouhé režírované Braněm Holičkem. Celá série spotů dostala název „Křečci v síti“.

„Na rozdíl od dokumentárního pohledu na problematiku bezpečnosti na internetu jsme se pokusili nahlédnout na toto téma s nadsázkou. Naší snahou bylo zábavnou a široce srozumitelnou formou ilustrovat základní mechanismy a rizika, se kterými se může dnešní dítě v prostředí internetu setkat,“ řekl režisér Holiček.

Bezpečnost na školách

Celý projekt zaštítilo ministerstvo školství, proto k filmu i spotům vznikla metodická příručka. „Problematika bezpečnosti internetu se dotýká nejen dětí, ale i rodičů a pedagogů. Pokračování Seznam se bezpečně!, stejně jako jeho předchůdce, rozešleme do více jak 4000 škol. Byli bychom rádi, kdyby se metodická příručka a spoty staly nedílnou součástí výuky a pomohly tak nejen dětem, ale i učitelům pochopit závažnost nebezpečí, kterému jsou denně vystaveni,“ konstatovala Michaela Losertová, marketingová specialistka Seznam.cz.

Foto: seznamsebezpecne.cz

Stránky seznamsebezpecne.cz

Na tvorbě filmu Seznam se bezpečně 2 se podílela také řada odborníků, například vedoucí Oddělení informační kriminality Václav Písecký či senátor Miroslav Antl. Partnerem projektu je sdružení CZ.NIC, které spravuje českou národní doménu.

Celý film je možné zhlédnout na stránkách seznamsebezpecne.cz, kde mohou lidé také nahlásit závadný obsah na internetu, nebo požádat odborníky o pomoc.

Desatero bezpečného internetu podle Seznamu
1.Nedávej nikomu adresu ani telefon. Nevíš, kdo se skrývá za monitorem.
2.Neposílej nikomu, koho neznáš, svou fotografii a už vůbec ne intimní.
3.Udržuj hesla k e-mailu i jinam v tajnosti, nesděluj je ani blízkému kamarádovi.
4.Nikdy neodpovídej na neslušné, hrubé nebo vulgární maily a vzkazy.
5.Nedomlouvej si schůzku na internetu, aniž bys o tom řekl někomu jinému.
6.Pokud narazíš na obrázek, video nebo e-mail, který tě šokuje, opusť webovou stránku.
7.Svěř se dospělému, pokud tě stránky uvedou do rozpaků nebo vyděsí.
8.Nedej šanci virům. Neotvírej přílohu zprávy, která přišla z neznámé adresy.
9.Nevěř každé informaci, kterou na Internetu získáš.
10.Když se s někým nechceš bavit, nebav se.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám