Hlavní obsah

Smazané fotografie z Facebooku jsou i po letech stále dostupné

Novinky, Jakub Kuneš (Zdroj: Dvojklik.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z nedávné analýzy serveru Ars Technica vyplývá, že fotografie smazané z Facebooku zůstávají na sociální síti po dobu dalších tří let. Podle zástupců sociální sítě Facebook se jednalo o technickou chybu, kterou již brzy opraví a celý proces by se tak měl výrazně urychlit.

Foto: sxc.hu

ilustrační foto

Článek

Technologický blog Ars Technica tuto studii zahájil již téměř před třemi lety a zjistil, že některé z fotografií, které tehdy uživatelé smazali, jsou na serverech Facebooku stále dostupné.

Ani samotný Facebook tuto informaci nevyvrátil. Podle něj se jednalo o technologický problém, jelikož starší systémy ne vždy spolehlivě mazaly obsah nahraný uživateli v rozumném časovém horizontu. Aktuálně prý Facebook přechází na nové systémy, které by měly zajistit, že většina smazaného obsahu bude odstraněna ze serverů do 45 dní.

„V současnosti pracujeme na tom, abychom přenesli úložiště s fotografiemi na nové systémy, které zajistí, aby fotografie byly smazány do 45 dní od získání požadavku na jejich odstranění. Tento proces je již téměř hotový,“ napsal v e-mailu adresovanému serveru Ars Technica zástupce Facebooku Frederic Wolens.

Celý problém spočívá v tom, že „smazané“ fotografie jsou dostupné pro kohokoli a zároveň nedohledatelné pro uživatele, který je smazal (pokud si ovšem před smazáním neuložil přímé odkazy na všechny fotografie). A právě přímé odkazy zůstanou aktivní i po smazání fotografie. Přímý odkaz na obrázek z Facebooku umožňuje komukoli, aby se na takový obrázek podíval, a to bez ohledu na to, jak moc přísné je nastavení soukromí uživatele, který fotky smazal.

Co z toho plyne? Pokud je pak budete chtít smazat, je dost pravděpodobné, že budou několik měsíců stále dostupné – a hlavně pro kohokoli. I když Facebook slíbil urychlení procesu mazání fotek ze serverů, stále tento systém nefunguje a není úplně jisté, jestli bude zcela funkční. Dobře si proto rozmyslete, jaké fotografie na Facebook nahrajete.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám