Hlavní obsah

Únorové hrozby malware: nový škodlivý kód HTML/Fraud.BG láká na produkty od Applu

Novinky, Tomáš Perman (ESET)

Komerční článek - Pravidelným měsíčním statistikám malwaru, které připravuje výzkumný tým antivirové společnosti ESET, i nadále vládne škodlivý kód HTML/ScrInject.B. Statistiky jsou založené na funkci ESET Live Grid, technologii na bázi cloudu pro vyhodnocování počítačových hrozeb, která využívá relevantní data o malware od uživatelů řešení ESET z celého světa. Hrozba HTML/ScrInject.B je detekce HTML stránky obsahující poškozený skript nebo iframe, který automaticky stahuje škodlivý kód. Za poslední měsíc měl na svědomí globálně 3,93 % všech infekcí, v Evropě pak dokonce 5,36 %.

Foto: ESET

Celosvětové hrozby podle statistik ESET Live Grid® (únor 2012)

Článek

Dvojkou mezi únorovými hrozbami se stal INF/Autorun s podílem 3,77 % (3,23 % v Evropě). INF/Autorun představuje typ malware využívající jako nositele nákazy PC soubor autorun.inf. Ten obsahuje informace o programech, které se spouští automaticky po vložení výměnného média (typicky USB disků) do PC s operačním systémem Windows. Třetí pozici ve světě obsadil HTML/Iframe.B (podíl 3,38 %), což je detekce iframe s podvrženým obsahem vloženým do kódu HTML stánky, který přesměruje prohlížeč na jinou URL lokaci obsahující další škodlivý kód.

Do první světové desítky se dostala i zcela nová hrozba - HTML/Fraud.BG s celosvětovým podílem rozšíření 1,64 % (0,84 % v Evropě) obsadil celkovou pátou pozici. Jak napovídá samotný název kategorie HTML/Fraud, jedná se o podvodné webové stránky a kódy. „Výzva HTML/Fraud.BG vypadá téměř vždy následovně: Pouze my vám nabízíme šanci vyhrát, pokud vyplníte registrační údaje! Obzvláště oblíbeným lákadlem jsou pak u těchto podvodníků produkty společnosti Apple,” říká výzkumník společnosti ESET Robert Lipovský. „Oběť podvodu samozřejmě žádnou výhru nedostane. Jestliže poskytne své osobní údaje pro další využití nebo prodej, může však očekávat pravidelný přísun prémiových SMS zpráv na svůj mobilní telefon. HTML/Fraud.BG používá jako distribuční kanál také klasický e-mailový spam,” varuje Lipovský.

Foto: ESET

Hrozby v Evropě podle statistik ESET Live Grid® (únor 2012)

Reklama

Výběr článků

Načítám