Hlavní obsah

Hackeři z Anonymous si došlápli na výrobce antivirových programů

Hackeři z hnutí Anonymous si na konci týdne vybrali za svůj cíl společnost Symantec. Na internetu zveřejnili zdrojový kód jejího antivirového programu Norton AntiVirus 2006. Tato data mohou počítačoví piráti zneužít k prolomení ochrany operačního systému. Upozornil na to server WebProNews.

Foto: Yves Herman, Reuters

Maska Guye Fawkese, jenž se v 17. století v Anglii pokusil zabít krále a členy parlamentu, je symbolem Anonymous.

Článek

Podle Symantecu ale nejsou uživatelé ohroženi, protože zveřejněné zdrojové kódy se vážou ke staré verzi programu. Hackeři ale oponují s tím, že i nejnovější antivirový software Norton využívá jako svůj základ právě tato data.

Zveřejněním zdrojových kódů chtějí hackeři podpořit Američana Jamese Grosse, který na Symantec podal žalobu za údajné zastrašování spotřebitelů. Podle něj Symantec spotřebitelům nabízí zkušební verzi antivirového programu, který při použití naskenuje systém a pak oznámí, že na počítači uživatele byly zjištěny bezpečnostní hrozby.

Software je podle žaloby upraven tak, že hlášení o bezpečnostních hrozbách vydá bez ohledu na to, zda v počítači jsou, anebo ne. Žaloba tak naznačuje, že Symantec se snaží svůj software prodávat pomocí zastrašování. [celá zpráva]

Mluvčí společnosti Symantec uvedl, že firma skupinu programů Norton Utilities 2006 už neprodává, ani nepodporuje. "Současná verze programů Norton utilities byla zásadně přebudována a s programem Norton Utilities 2006 už nesdílí žádnou část kódu," řekl. Firma také potvrdila, že se někdo zmocnil části jejího zdrojového kódu, informace ale prý nepocházejí ze serverů firmy a její síť nebyla kompromitována.

Reklama

Výběr článků

Načítám