Hlavní obsah

Kybernetické schopnosti Číny představují pro Američany opravdové nebezpečí

V případě konfliktu by vyspělé kybernetické schopnosti čínské armády představovaly opravdové nebezpečí pro americké ozbrojené síly. Vyplývá to z analýzy společnosti Northrop Grumman pro americký Kongres, podle které se za posledních deset let staly operace proti nepřátelským počítačovým sítím základním prvkem čínských obranných strategií.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Čínské schopnosti při operacích proti počítačovým sítím narostly natolik, že mohou představovat opravdové nebezpečí pro americkou armádu při případném střetu," citovala z analýzy agentura Reuters. Zpráva pro Kongres přitom konstatuje, že schopnosti čínské armády rostou i díky tomu, že jí čínské soukromé firmy umožňují přístup k nejmodernějším technologiím.

Mezi "operace proti počítačovým sítím" řadí analýza schopnost narušit protivníkovo technologické vybavení pro případ útoku i obrany. Dalším druhem operace je vykrádání citlivých údajů z cizích databází.

Analýza rovněž varuje před úzkým propojením čínské armády s čínskými státními telekomunikačními firmami. To podle dokumentu otevírá cestu pro narušování dodavatelských řetězců pro čínskou elektroniku využívanou v americké armádě.

Představitel amerického ministerstva obrany pod podmínkou anonymity agentuře Reuters řekl, že Pentagon bere kybernetickou hrozbu ze strany Pekingu vážně. "Pracujeme na způsobech, jak rozšířit sadu našich nástrojů, abychom na schopnosti čínské armády dokázali v případě potřeby odpovědět," uvedl.

Největší útok v historii webu

Bezpečnostní experti z antivirové společnosti McAfee objevili v polovině loňského roku dosud největší zaznamenaný útok hackerů v historii internetu. Kybernetickým zločincům se podařilo proniknout do 72 organizací, a to včetně OSN, olympijského výboru a vlád z celého světa.

Společnost McAffe upozornila na to, že za útokem nemůže s největší pravděpodobností stát jediný hacker, nýbrž organizovaná skupina. Firma však odmítla komentovat, odkud přesně útoky pochází. Podle ohlasů dalších expertů ale stopy směřují právě do Číny.

„Byli jsme překvapeni obrovskou rozmanitostí napadených organizací a drzostí pachatelů,“ uvedl loni ve 14stránkové zprávě o aktuálních hrozbách na internetu Dmitri Alperovitch ze společnosti McAfee.

„Je otázkou, jaká data byla přesně odcizena a na co budou využita. Nicméně pokud jen zlomek dat bude použit na vytvoření lepších konkurenčních produktů, představuje tato ztráta masivní ekonomickou hrozbu,“ dodal. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám