Hlavní obsah

Kdo vytváří viry?

Novinky, Jakub Kuneš (Zdroj: Dvojklik.cz)

Zamýšleli jste se někdy nad tím, odkud se berou všechny ty nejrůznější druhy nebezpečných virů a kdo je neustále vymýšlí?

Článek

Na počátku éry počítačů šlo zejména o jednotlivce, kteří o sobě chtěli dát vědět. Nyní jsou však téměř všechny hrozby vyvíjeny za účelem zisku a stojí za nimi celé organizované skupiny, které mají i vlastní marketingová a obchodní oddělení a svá „díla“ nabízejí k prodeji nebo pronájmu „zákazníkům“. Takový zákazník například dostane prostředí pro odeslání spamu přes připravenou síť v minulosti zavirovaných počítačů apod.

Pro lidi, kteří stojí za viry a další havětí, jsou zajímaví zejména ti, co realizují platby přes internet, ale například i hráči her – virtuální peníze mají totiž také vysokou cenu. Celkově je ale každý ovládnutý počítač pro útočníky více než cenný. Když infikují desítky tisíc počítačů stejným typem malware, který je schopen vykonávat příkazy, získají kyberzločinci nad těmito počítači totální kontrolu, a mohou zadat i příkaz k útoku na nějakou webovou stránku, rozposílat spam či případně vykrást uživatelům citlivé údaje.

Pojďme se podívat na jednu z nejpopulárnějších teorií o tom, zda viry skutečně vytvářejí i samotné antivirové společnosti. Většina bezpečnostních odborníků, kteří bojují proti virům a obecnému nebezpečí v rámci IT technologie, tuto teorii neslyší ráda. „Nemáme prostředky k tomu, abychom mohli produkovat takové množství virů, jaké vidíte každý den. A i kdybychom měli, nemyslíte, že bychom se tedy alespoň postarali o to, abychom je všechny našli?“ odpovídají shodně bezpečnostní experti antivirových firem.

Nicméně příznivci konspiračních teorií si stojí za svým. Podle nich ty nejrozšířenější hrozby produkují právě antivirové firmy. „Tato teorie je celá přitažená za vlasy. Uvědomme si, že v současnosti se denně objeví 200 tisíc nových hrozeb,“ říká David Harley, který se věnuje internetové bezpečnosti. „Je to stejné, jako tvrdit, že veškerý zločin páchají policisté a že doktoři šíří nákazy.“

Korupce v Číně?

Sami bezpečnostní odborníci však přiznávají, že v Číně před pár lety existovala antivirová společnost, která si psala svůj vlastní malware. V rámci jednoho tendru pro vládu stavěla svou výhodu na tom, že zachytí (jimi vyrobenou) hrozbu, kdežto konkurenti nikoli. Výsledkem byl tvrdý trest pro vládního úředníka, který o tendru rozhodoval. Jestli se tento malware pak podařilo čínské antivirové firmě rozšířit do celého světa, není úplně jasné.

Reklama

Výběr článků

Načítám