Hlavní obsah

Počítačoví podvodníci cílí na Valentýna, varují experti

Novinky, mif

Stává se již téměř pravidlem, že počítačoví podvodníci zneužívají významné události a svátky. Výjimkou není ani den svatého Valentýna. Důvěřivé uživatele se podle bezpečnostních expertů antivirové společnosti Eset snaží oklamat především podvodnými odkazy na elektronické pohlednice, básničky nebo videa.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Typicky obdrží uživatel valentýnský e-mail, který se tváří jako vyznání lásky a apeluje na romantickou stránku člověka. Aby ho donutil ke stažení škodlivého malwaru, končí takový dopis odkazem, který zve k přečtení celé zprávy. Ve skutečnosti však odkazuje na škodlivý obsah,“ varoval Stephen Cobb, bezpečnostní odborník společnosti Eset.

Podle něj se přitom podobné zprávy nešíří pouze prostřednictvím e-mailů, ale také skrze sociální sítě. Rozeznat podvodný odkaz přitom nemusí na první pohled ani zkušený uživatel. Už od loňského roku totiž podvodníci hojně zneužívají služby pro zkracování webových adres.

Foto: Eset

Podvodná zpráva na sociální síti Twitter

„Podvodníci volí dvoustupňovou metodu, kdy ve zprávě uvedou zkrácený URL odkaz vytvořený některou zaběhnutou zkracovací službou, tento odkaz ukazuje na zkratku vytvořenou na zkracovacím serveru spammera a jejím cílem jsou teprve vlastní podvodné stránky,“ uvedl Petr Cícha, který zastupuje společnost Symantec v komunikaci s médii.

Vedle sociálních sítí zneužívají podvodníci také internetové vyhledávače. „Děje se tak s využitím technik BlackHat SEO, které mají za cíl umístit škodlivé webové stránky na první místa výsledků hledání ve vyhledávačích při vyhledávání klíčových slov souvisejících se svátkem zamilovaných,“ doplnil Cobb.

Reklama

Výběr článků

Načítám