Hlavní obsah

Hackeři napadli web české pobočky hudební federace

Internetové stránky české pobočky Mezinárodní federace hudebního průmyslu IFPI se v pondělí časně ráno staly terčem útoku neznámých hackerů, kteří narušili jejich provoz. Potvrdila to ředitelka české IFPI Petra Žikovská, podle níž útok zřejmě souvisí s mezinárodní smlouvou ACTA proti padělkům.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Internetové stránky www.ifpi.cz měly po útoku pozměněnou podobu a nebyly plně funkční. "Můžu potvrdit, že naše internetové stránky byly napadeny hackery, a to už podruhé. Poprvé se to stalo, když jsme na nich uveřejnili naše stanovisko k ACTA," uvedla Žikovská.

Web české pobočky IFPI při běžném provozu obsahuje žebříčky písniček a hudebních alb, zprávy z oboru či statistiky hudebního průmyslu. Dnes ráno byl ale jejich obsah velmi chaotický a odpoledne byl na úvodní stránce www.ifpi.cz k dispozici pouze žebříček 50 nejprodávanějších alb.

Foto: Novinky

Stránky IFPI

Poslední hackerský útok byl podle Žikovské zahájen v pondělí v 03:25 ráno metodou DDoS (Distributed Denial of Service). Tisíce počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Neznámý autor podepsaný jako Anonymous o víkendu médiím rozeslal zprávu, ve které Žikovskou obvinil z šíření nepravdivých informací o dohodě ACTA a vyzval ji, aby svá tvrzení obhájila. V opačném případě české pobočce IFPI pohrozil zveřejněním "kompletní databáze vašich klientů".

Podobným útokům nyní čelí bezpečnostní experti vládních i soukromých subjektů po celém světě. Hackeři tak protestují proti schválení dohody ACTA, která podle nich povede k cenzuře internetu.

Dohoda ACTA

ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement - Obchodní dohoda proti padělkům) si klade za cíl bojovat proti kopiím, ať už jde o falšované léky nebo napodobeniny kabelek. Jako první mezinárodní smlouva stanovuje pravidla pro ochranu duševního vlastnictví v prostředí, kterému dominuje elektronická komunikace.

Hlavním cílem dohody je zajistit vyšší mezinárodní standardy vymáhání práv duševního vlastnictví, které rozšiřují nynější základy této ochrany obsažené v dohodě o obchodních aspektech práv k duševnímu vlastnictví TRIPS. Doposud se k dohodě připojily například Spojené státy, Japonsko, Austrálie nebo třeba Jižní Korea, nyní se čeká na podpis Evropské unie, Mexika a Švýcarska.

Dohodu ACTA na konci ledna v Tokiu podepsali zástupci celkem 22 států Evropské unie včetně České republiky. Podpis, který na dohodu připojili mimo jiné i zástupci Velké Británie, Rakouska, Francie a Itálie, nenabývá rovnou právní účinnosti. O nové legislativě bude nejprve ještě jednat Evropský parlament. [celá zpráva]

Hnutí Anonymous

Anonymous je mezinárodní skupina hackerů bez pevné organizační struktury. Aktivisté se většinou zapojují do ad hoc "operací" různého druhu. Známá je především díky útokům na firmy, které vypověděly spolupráci kontroverznímu portálu WikiLeaks. Mezi terči hackerů byla například firma MasterCard.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám