Hlavní obsah

Milióny lidí si do svých chytrých telefonů stáhly zákeřný virus

Novinky, zgl

Antivirová společnost Symantec detekovala novou mobilní hrozbu nazývanou Counterclank, která se ukrývala v 13 různých aplikacích pro chytré telefony s operačním systémem Android. Podle bezpečnostních expertů ze Symantecu si tyto aplikace stáhlo až pět miliónů lidí.

Foto: Novinky

Článek

Při tvorbě aplikací počítačoví piráti využili sociálního inženýrství. Nalákat uživatele ke stažení aplikace se snažili atraktivními názvy, jako například „Counter Strike Ground force“ nebo „Sexy Girls Puzzle“.

Instalace nakaženého programu útočníkovi umožňuje podle Symantecu na dálku přijímat příkazy k provedení určité operace. Podvodníci také mohou virus využít ke kradení informací z nakažených přístrojů.

„Proces ověření vydavatele v Android Marketu na tomto příkladu ukazuje své slabiny. Zveřejnit aplikaci je sice jednoduché a rychlé, ale na druhou stranu může snadno obsahovat škodlivý kód. Některé z nakažených aplikací jsou ještě stále k dispozici v Marketu,“ varoval Jakub Jiříček, bezpečnostní konzultant společnosti Symantec.

Škodlivý kód Counterclank by neměli uživatelé podceňovat ani podle serveru Lookout Mobile Security. Ten však tvrdí, že tento nezvaný návštěvník v chytrém telefonu funguje jinak, než Symantec tvrdí.

Je schopen získat některé údaje o telefonu, jako je například unikátní IMEI číslo. Hlavním cílem škodlivého programu je ale podle serveru Lookout Mobile Security zobrazovat uživatelům nevyžádanou reklamu, na které počítačoví piráti vydělávají nemalé peníze.

Bouře kyberzločinu

Počítačová kriminalita je na vzestupu. Podle výzkumné agentury The Future Laboratory nás ale nejkrušnější chvíle ještě čekají. Bezpečnostní experti dokonce hovoří o příchodu bouře kyberzločinu, která se dotkne většiny uživatelů internetu.

Počítačové podsvětí je podle zprávy agentury The Future Laboratory, která byla vypracována pro antivirovou společnost AVG, stále důmyslnější a hůře odhalitelné. To samé platí i o nových virech a trojských koních. Katastrofický scénář dokresluje fakt, že lidé jsou při brouzdání na internetu méně opatrní a velice často podceňují zabezpečení počítačů i mobilů. [celá zpráva

Reklama

Výběr článků

Načítám