Hlavní obsah

Chytré telefony v rukou neopatrných uživatelů

Novinky, Jakub Kuneš (Zdroj: Dvojklik.cz)

Za posledních pár let jsme se dočkali prudkého nárůstu aplikací pro chytré telefony, které jsou volně ke stažení. Bohužel však platí, že čím větší počet uživatelských programů, tím větší riziko a ohrožení dat v mobilu. Na co je důležité si dávat pozor?

Foto: sxc.hu

ilustrační foto

Článek

Většina uživatelů nedělá pro ochranu svých dat téměř nic a volně stahují jakékoli aplikace, které jim přijdou pod ruku. Tím samozřejmě zvyšují riziko infiltrace nějakým škodlivým softwarem.

Dnes vnímají uživatelé tisíce aplikací zdarma ke stažení jako velký technický pokrok a luxus, což však není tak úplně pravda – každý z těchto programů je potenciální hrozbou. U chytrých telefonů tedy platí totéž, co u stolních počítačů či notebooků. V případě chytrých telefonů je problém v tom, že si je lidé často synchronizují s nějakým účtem v „cloudu“, který obsahuje i informace o platební kartě. Zvyšuje se tím komfort při objednávání dalších, hlavně placených aplikací, neboť uživatel nemusí opakovaně tyto informace zadávat.

Názorným příkladem, proč neinstalovat neověřené aplikace, je obecné vnímání risku. Člověk obvykle neriskuje, když předem ví, že riziko je tak velké, že hraničí s jistotou. Jinými slovy, neriskujete, když víte, že to za to nestojí.

Proto si vždy před instalací neznámé aplikace uvědomte, co všechno riskujete. Využíváte internetového přístupu k vašemu bankovnímu účtu? Máte v mobilu obchodní kontakty? Přistupujete přes něj na email s osobními zprávami? Všechny tyto informace by totiž mohla být kompromitovány, což je příliš velká cena za to, že si můžete pustit na telefonu například video.

Na druhou stranu to neznamená, že byste se měli bát instalovat aplikace. Nejdříve si však o dané aplikaci ověřte informace, kdo je jejím autorem, hodnocení předchozích uživatelů, apod. Je potřeba myslet na to, že každý nainstalovaný program v novějších telefonech s operačním systémem představuje potenciální riziko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám