Hlavní obsah

Hackeři napadli web slovenské vlády

• Aktualizováno
Novinky, mif

Sobota měla být dnem, kdy hackeři z hnutí Anonymous napadnou sociální síť Facebook. Útok se nakonec nekonal, ale počítačoví piráti o sobě přesto dali vědět ve velkém stylu – napadli webové stránky slovenské vlády. Podle informací Novinek se na útoku podíleli také lidé z Česka.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Útok na stránky www.vlada.sk odstartoval po 18. hodině. Od té doby se web potýká s občasnými výpadky. Kromě webu slovenské vlády plánovali hackeři podle serveru Čas.sk také útok na server ministerstva hospodářství www.economy.gov.sk, ten se ale nakonec neuskutečnil.

Foto: mif, Novinky

Stránky www.vlada.sk nebyly dostupné ani po 20. hodině.

Útok na vládní web se odehrál ve stejné režii jako ve čtvrtek, kdy hackeři napadli stránky Vlády České republiky a Ochranného svazu autorského (OSA). Ve všech výše uvedených případech byla využita technika DDoS (Distributed Denial of Service), tedy cílené přetížení serveru.

Hackerům vadí dohoda ACTA

S problémy, jaké nyní mají bezpečnostní experti slovenské vlády, se už v pátek potýkali také odborníci v Mexiku. Hackeři tam totiž napadli tři vládní servery. Svůj útok označili jako protest proti dohodě ACTA, která má omezit krádeže autorských práv a ochranných známek.

Podle zástupců hnutí Anonymous totiž legislativní schválení této dohody povede k cenzuře internetu. Stejného mínění je také zástupce České pirátské strany Mikuláš Ferjenčík.

„ACTA symbolizuje vše, proti čemu Pirátské strany celosvětově bojují. Politiku prováděnou v zákulisí, upřednostňování korporátních zájmů před lidskými právy, politiku, která se neopírá o fakta, nýbrž o tlak vlivné lobby. Výzvy typu udržení síťové neutrality, která je klíčová pro rozvoj internetu do budoucna, současní mocní neřeší. Místo toho dělají z kopírování jedniček a nul problém globálního rozsahu,“ konstatoval Ferjenčík.

Co je DDoS

Útok DDoS (Distributed Denial of Service) má vždy stejný scénář. Stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server.

Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám