Hlavní obsah

Hackeři napadli web české vlády

• Aktualizováno
Novinky, mif

Hackerské útoky hnutí Anonymous se v posledních dnech nevyhýbají ani České republice. Ve čtvrtek večer se mu podařilo napadnout oficiální stránky Vlády České republiky. Ty se kvůli přetížení potýká už od šesté hodiny s výpadky. Už od půl páté hackeři útočili také na stránky Ochranného svazu autorského (OSA).

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Mohu potvrdit, že Úřad vlády se v podvečer potýká s krátkodobými výpadky webových stránek. Důvodem je účelové přetížení serveru," sdělil Novinkám mluvčí vlády Jan Osúch. "Veřejnost prosím o trpělivost při načítání stránek. Na chod úřadu útok samozřejmě nemá vliv," dodal.

Foto: Novinky

Pomocí příkazu ping nebyly stránky vlády dostupné ani po 19. hodině.

Sérii útoků rozpoutalo zablokování serveru Megaupload. Minulý týden kvůli tomu hackeři zablokovali stránky FBI, Bílého domu, hudebních vydavatelství a ochránců autorských práv.

Útok na web vlády může mít souvislost s tím, že Česko ve čtvrtek podepsalo v Tokiu dohodu ACTA, která má omezit krádeže autorských práv a ochranných známek.

Foto: Novinky

Pomocí příkazu ping nebyly stránky vlády dostupné ani po 19. hodině.

Útok na stránky OSA

"Každý touží mít svých několik minut slávy. Někdo tím, že tvoří, a jiní tím, že boří. Jsme o to více pyšní na to, že jsme na straně těch, kteří tvoří," potvrdil ČTK útok předseda představenstva OSA Roman Strejček s tím, že tomuto druhu útoku není možné se účinně bránit.

Ochranný svaz autorský, zkráceně OSA, je občanské sdružení, které funguje jako kolektivní správce poplatků za veřejné hudební produkce.

Hackeři ve čtvrtek odpoledne vyřadili z provozu stránky Ochranného svazu autorského

Hackeři si vybrali stránky OSA kvůli tomu, že souhlasí s dohodou ACTA. „Tato dohoda se snaží omezit svobodu slova a neutralitu internetu,“ uvedli hackeři ve svém prohlášení, které zveřejnili ve středu večer na internetu. [celá zpráva]

„OSA také už dlouhé roky terorizuje Českou republiku svými autorskými poplatky za každé prodané médium. V podstatě jde o organizaci, která je podobná slovenské SOZA, ta se před sedmi měsíci proslavila pokusem zpoplatnit videa vkládané z jiných stránek. Anonymous si nemyslí, že takové přiživování na autorech je morálně akceptovatelné,“ dodali.

Foto: Novinky

Otevřený dopis hackerů, kde ospravedlňují svůj útok na stránky OSA.

Při útocích hackeři z Anonymous využívají nejčastěji techniku nazývanou DDoS (Distributed Denial of Service). V praxi takový útok probíhá vždy podle stejného scénáře. Tisíce počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Hnutí Anonymous

Anonymous je mezinárodní skupina hackerů bez pevné organizační struktury. Aktivisté se většinou zapojují do ad hoc "operací" různého druhu. Známá je především díky útokům na firmy, které vypověděly spolupráci kontroverznímu portálu WikiLeaks. Mezi terči hackerů byla například firma MasterCard.

Server Megaupload.com, který patřil mezi 15 nejnavštěvovanějších webů na světě, nechala americká justice minulý týden zavřít kvůli tomu, že porušuje zákony o ochraně duševního vlastnictví. Provozovatelé služby prý svým počínáním způsobili majitelům autorských práv škodu za půl miliardy dolarů. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Hackeři chystají obří útok na Facebook

Internet se v posledních dnech proměnil v kybernetické bojiště, kde si hackeři z hnutí Anonymous kvůli zablokování serveru Megaupload vyřizují účty s úřady,...

Výběr článků

Načítám