Hlavní obsah

Tucet bezpečnostních tipů na internetu pro rok 2012

Novinky, Jakub Kuneš (Zdroj: Dvojklik.cz)

1) Vytvořte si opravdu silné heslo. Mějte na paměti, že pro každý účet (Facebook, e-mail, internet banking) byste měli používat jiné přihlašovací údaje. Pokud máte stejná hesla u více účtů, jste pro kyberzločince až příliš jednoduchým cílem. Heslo by nemělo odkazovat k lehce zjistitelným údajům (jména partnerů, dětí, domácích mazlíčků, data narození či jejich kombinace).

Foto: sxc.hu

ilustrační foto

Článek

2) Pokud chcete mít svá data v bezpečí, musíte používat kvalitní antivirový program, který má pravidelné aktualizace a silnou technickou podporu. Jen aktualizovaný program dokáže zajistit plnou ochranu před hrozbami.

3) Pro operační systém Android se bude v letošním roce objevovat stále více malwaru. Proto i zde doporučujeme zvýšenou opatrnost, hlavně co se týče stahování a přístupu aplikací z Android Marketu. Dejte si jen pozor na to, abyste v mobilu neměli příliš mnoho programů, o nichž téměř nic nevíte. Čím méně neznámých aplikací, tím méně rizika.

4) Ověřujte si, zda používáte nejnovější verzi internetového prohlížeče, který obsahuje více bezpečnostních prvků. To samé platí i pro operační systém.

5) Ne všechny phishingové e-maily (zprávy, které se snaží získat citlivé údaje a tváří se jako žádosti oficiálních institucí) musí být jednoduše odhalitelné a průhledné. V první řadě je nutné pamatovat si, že stránky jako Facebook, MySpace, Twitter, internetová aukční síň eBay a především platební systém PayPal nebo banky se vás nikdy nebudou ptát na vaše hesla či údaje o platební kartě přes e-maily.

6) I letos budou kyberzločinci na Facebooku zneužívat významné světové události pro šíření malwaru. Proto si raději všechny „revoluční“ a „šokující“ zprávy nejdříve ověřte na důvěryhodných zdrojích. Zde se je stejně dozvíte nejdříve.

7) Pozor si dávejte i na podvodné stránky na Facebooku, které vám budou slibovat změny vzhledu, posílání SMS zdarma, deaktivaci nových funkcí a podobně. Nestávejte se bezhlavě fanoušky každé takové stránky a už vůbec neposílejte výzvy k přidání takových stránek svým přátelům.

8) Kontrolujte, k čemu mají přístup aplikace, které v rámci Facebooku používáte. Jak se píše v samotném nastavení aplikací: „Aplikace mohou přistupovat k vašemu seznamu přátel a k dalším informacím, které sdílíte se všemi.“

9) Analytici společnosti ESET předpokládají, že významné světové události a milníky budou kyberzločinci stále častěji zneužívat k tzv. Black Hat SEO útokům. Jedním z posledních takových útoků bylo podvodné video na YouTube k úmrtí severokorejského diktátora Kim Čong Ila. Proto i na internetu vyhledávejte informace jen z ověřených zdrojů.

10) Nečekejte peníze za zodpovídání otázek. Existují samozřejmě i legitimní průzkumy spokojenosti zákazníků, ale vyskočí-li vám okno, v němž vám bodrý chlapík nabízí peníze či výhru za zodpovězení otázky ve stylu „kola nebo pepsi“, okamžitě okno zavřete i s chlapíkem (ani nevkládejte svoje telefonní číslo, pakliže nechcete platit za neobjednané prémiové služby).

11) Na místech s veřejnou WiFi se nikdy nepřihlašujte do systémů elektronického bankovnictví a už vůbec zde nezadávejte informace o své platební kartě.

12) Zlaté pravidlo říká, že co jednou na internetu je, už z něj nezmizí. Platí to i tehdy, pokud dříve uvedené údaje či uveřejněné fotografie smažete či zrušíte svůj účet na webové službě. Data už někdo může mít uložená a šířit je dále.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám