Hlavní obsah

V budoucnu se mohou objevit hackeři, kteří se „nabourají“ do lidského mozku

Novinky, Jakub Kuneš (Zdroj: Dvojklik.cz)

Již brzy by se mohli kyberzločinci zmocnit tak silné zbraně, která by v budoucnu pravděpodobně změnila celkový život na Zemi. O co přesně jde?

Foto: sxc.hu

ilustrační foto

Článek

Syntetická biologie, jejímž cílem je zkonstruovat zcela nové organismy a formy života, které se nenacházejí v přírodě, může v budoucnu radikálně ovlivnit samotného člověka i život na Zemi. Důsledky však mohou být jak pozitivní, tak krajně nebezpečné. Podle některých odborníků totiž není vyloučeno, že by syntetická biologie mohla stvořit nové kyberzločince – takzvané biologické hackery.

„Jedná se o jednu z nejmocnějších technologií na světě. Buněčné struktury fungují jako minipočítače a DNA jako programovací jazyk,“ uvedl Andrew Hessel ze Singularity University při NASA.

Syntetická biologie se v žádném případě nesmí vymknout kontrole. Pokud by se totiž její technologie dostala do nesprávných rukou, mohla by vzniknout naprosto šílená zbraň. Někteří odborníci se domnívají, že kyberzločinci by s její pomocí dokázali vytvořit mikroorganismy, jež by se dokázaly nabourat do lidského mozku a poté ovládat jeho myšlenkové pochody. Jednalo by se o podobný způsob, jakým se dnes hackeři nabourají do počítačů – vyšlou do světa virus, který pak může ovládat celý počítač.

Rizikovost této nové technologie si uvědomují i další vědci. „Vypustíte-li do prostředí nové organismy, mohou napáchat více škody než užitku,“ varují. Zatím nikdo nedokáže odhadnout, jak se tyto organismy budou chovat. Bude-li se syntetická biologie vyvíjet stejně překotným tempem jako počítačové technologie, ukáže až čas. Nicméně první významné kroky už vědci udělali. Například tým odborníků vedený biologem Craigem Venterem loni v květnu oživil buňku řízenou syntetickou DNA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám