Hlavní obsah

Množství spamu loni v Česku kleslo o rekordních 88 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Množství nevyžádané pošty loni celosvětově kleslo o dvě třetiny na 124 miliard e-mailů měsíčně. V ČR se množství spamu snížilo o 88 procent. Hromadné útoky jsou nahrazovány cílenými a více sofistikovanými hrozbami. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti Cisco.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Příjmy počítačových zločinců ze spamu klesly meziročně na 500 miliónů USD (zhruba 9,8 miliardy Kč) z předloňské 1,1 miliardy dolarů. Spam slouží k distribuci nevyžádané reklamy nebo škodlivých programů, které mohou uživatele připravit například o citlivá data.

Nejvíce spamu, 13 procent, pocházelo z Indie, z ČR to bylo 0,43 procenta. Důvodem poklesu bylo zastavení aktivit některých velkých počítačových sítí, které zprávy rozesílaly, zatčení konkrétních osob i orientace hackerů na výnosnější aktivity.

Nejčastějším obsahem spamu jsou nejrůznější nabídky na cenově výhodné léky, módní doplňky, hodinky, produkty na snižování váhy, pracovní místa a půjčky. Místo výhodné nabídky přitom zpráva zpravidla skrývá nějaký škodlivý virus.

Zneužívány jsou také nejrůznější katastrofy, jako například v roce 2010 zemětřesení na Haiti, kdy se pod záminkou humanitární pomoci snažili podvodníci vylákat z důvěřivých lidí finanční prostředky.

Pokud nevíte, od koho e-mail je, nikdy nestahujte jeho přílohu a neklikejte na žádné odkazy. Pozor je nutné dávat na zprávy, v nichž odesílatel požaduje, abyste se přihlásili na nějakou webovou stránku a aktualizovali informace o vašem účtu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám