Hlavní obsah

Pozor na povánoční výprodeje

Novinky, Jakub Kuneš (Zdroj: Dvojklik.cz)

Začátkem nového roku spouští většina obchodů a e-shopů vlnu slevových akcí. Spoustu produktů tak můžete koupit za výrazně nižší cenu. I tak byste ale neměli zapomínat, že ne všechny slevy jsou výhodné. V tomto období se totiž na internetu objevuje mnoho podvodných stránek, které lákají uživatele na výhodné ceny. Připravili jsme pro vás několik bezpečnostních tipů, které vám pomohou při nakupování na internetu během povánočních slev.

Foto: sxc.hu

ilustrační foto

Článek

Objevili jste na internetu exkluzivní nabídku na zboží, které je normálně mnohem dražší, avšak o daném internetovém obchodu jste předtím nikdy neslyšeli? Než se vrhnete do nakupování, rozhodně si o něm zjistěte více informací. Ne každá velká sleva musí být zákonitě podezřelá, jistota je ale jistota.

Pokud nakupujete v novém internetovém obchodě, který vám například doporučil kamarád, důkladně si přečtěte jeho obchodní podmínky. E-maily, které souvisí s vaší objednávkou, kvůli případným reklamacím nemažte. Naleznete v nich přesný souhrn toho, co a za kolik jste si objednali.

Důkladně si ověřte, jakými způsoby lze v daném internetovém obchodě platit. Některé e-shopy nabízejí pouze nezabezpečené transakce, u kterých může dojít ke stažení vašich osobních dat během jejich přenosu.

Většina podvodných stránek po svých obětech vyžaduje až příliš detailní otázky - například rodné číslo. Pokud se do této situace někdy dostanete, okamžitě transakci přerušte a zapněte anti-malware.

Často také lidé vůbec nekontrolují faktury svých nákupů. Nesouhlasící faktura by mohla být jednou ze známek toho, že jste se stali obětí podvodu. Čím dříve podvod odhalíte, tím větší je šance, že svoje peníze získáte zpět.

Nejdůležitější rada tedy zní - nakupujte výhradně ze stránek s prokazatelnou reputací a vyšším počtem spokojených zákazníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám