Hlavní obsah

Hackeři na internetu zveřejnili e-maily a hesla lidí z NATO

Hackerská skupina Anonymous na internetu zveřejnila databázi osobních dat americké bezpečnostní poradenské firmy Stratfor, ve které jsou mimo jiné údaje o stovkách zaměstnanců NATO, tajných služeb a příslušníků armády. Kdokoliv má tak nyní přístup k e-mailovým adresám i heslům úředníků, kteří přicházejí do styku s citlivými informacemi. Upozornil na to deník Guardian.

Článek

Data hackeři získali během vánočního útoku, který se odehrál 25. prosince. Celkem měli tímto způsobem získat okolo 200 GB dat společnosti Stratfor. Deník Guardian požádal amerického odborníka na kybernetickou bezpečnost Johna Bumgarnera, aby zveřejněnou databázi kontaktů podrobil analýze. Bumgarner došel k závěru, že v seznamu asi 850 000 jmen, která si předplatila přístup k obsahu internetových stránek Stratforu, jsou i lidé z britských vládních institucí či z NATO.

Americký expert identifikoval jména 221 zaměstnanců britského ministerstva obrany, 242 zaměstnanců Severoatlantické aliance nebo 46 úředníků ministerstva zahraničí. V databázi našel i kontakty sedmi lidí z britského úřadu vlády, 67 zaměstnanců Scotland Yardu nebo 14 lidí z ministerstva vnitra.

V seznamech Stratforu byly přirozeně i tisícovky vládních zaměstnanců ze Spojených států. Podle Bumgarnera třeba 19 000 příslušníků armády včetně 173 Američanů, kteří jsou nasazeni v Afghánistánu a 170 nasazených v Iráku, ale i adresy někdejšího viceprezidenta Dana Quaylea a bývalého ministra zahraničí Henryho Kissingera.

Přístup k tajným informacím 

Problém představuje hlavně fakt, že emailový kontakt některých osob není obecně známý a že hackeři adresy zveřejnili i se zakódovanými hesly, která se však dají snadno prolomit. Zdatnější uživatelé internetu by tak mohli snadno získat přístup do e-mailových schránek lidí, kteří pracují s citlivými a dokonce i tajnými informacemi.

Zástupci britské vlády ale odmítají, že by zveřejněná databáze mohla představovat nějaké bezpečnostní riziko. "Jsme si vědomi toho, že údaje předplatitelů Stratforu byly zveřejněny na veřejně přístupných stránkách. V současné chvíli ale nic nenaznačuje, že by to nějak mohlo ohrozit britské vládní instituce," řekl mluvčí britské vlády.

Hackeři odcizili i kontakty britských poslanců. Jednou z obětí je poslankyně a baronka Emma Nicholsonová, která v rozhovoru s Guardianem incident odsoudila. "Dát všanc údaje o vládních úřednících je příšerně nefér. Úředníci v citlivých oblastech, jako je obrana či armáda, mohou být dokonce vystaveni určitému nebezpečí. Chránit tato data je opravdu hodně těžké, ale není to nemožné."

Bouře kyberzločinu

Počítačová kriminalita je na vzestupu. Podle výzkumné agentury The Future Laboratory nás ale nejkrušnější chvíle ještě čekají. Bezpečnostní experti dokonce hovoří o příchodu bouře kyberzločinu, která se dotkne většiny uživatelů internetu.

Počítačové podsvětí je podle zprávy agentury The Future Laboratory, která byla vypracována pro antivirovou společnost AVG, stále důmyslnější a hůře odhalitelné. To samé platí i o nových virech a trojských koních. Katastrofický scénář dokresluje fakt, že lidé jsou při brouzdání na internetu méně opatrní a velice často podceňují zabezpečení počítačů i mobilů. [celá zpráva]

Hnutí Anonymous

Anonymous je mezinárodní skupina hackerů bez pevné organizační struktury. Aktivisté se většinou zapojují do ad hoc "operací" různého druhu. Známá je především díky útokům na firmy, které vypověděly spolupráci kontroverznímu portálu WikiLeaks. Mezi terči hackerů byla například firma MasterCard.

Reklama

Výběr článků

Načítám