Hlavní obsah

Nebezpečný počítačový virus vykrádá lidem bankovní účty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odborníci na počítačovou bezpečnost varují před novým virem, který ohrožuje uživatele elektronického bankovnictví. Virus SpyEve, který byl nedávno objeven, umožňuje počítačovým zlodějům vykrádat lidem účty a ještě po sobě maskovat stopy, napsal dnes zpravodajský server MSNBC.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Virus se může dostat do počítače z nezabezpečených internetových stránek. Aktivuje se v okamžiku, kdy se uživatel počítače připojí do internetového bankovnictví, a dokáže zaznamenat přihlašovací údaje, které odesílá zlodějům. Zároveň virus dokáže vytvořit falešnou zprávu od banky, v níž z uživatele vyláká čísla jeho platební karty.

Virus také vytváří kopii stránek, kterou zobrazuje uživateli počítače při dalším přihlášení do internetového bankovnictví. Umožňuje tak zakrýt stopy o ukradení peněz z účtu, ať už jejich přímým odesláním nebo pomocí ukradených údajů o platební kartě. Majitel účtu se tak o ukradení peněz dozví jen z výpisu z účtu nebo pokud se do bankovnictví připojí z jiného počítače.

Podle firmy Trusteer, která se věnuje internetové bezpečnosti, nový virus oddálí okamžik, kdy se poškozený člověk dozví o napadení svého účtu. To umožní zlodějům zvýšit svůj zisk, protože jejich oběť později nahlásí zneužití účtu či karty a banka přístup k nim později zablokuje.

Viry se šíří přes USB flash disky

Podle poslední uveřejněné statistiky společnosti Eset je aktuálně nejrozšířenější počítačovou hrozbou na světě INF/Autorun. Jde o směs hrozeb šířících se přes vyměnitelná média, nejčastěji USB flashky a externí pevné disky. Vir již dokázal nakazit 4,38 % počítačů. [celá zpráva]

Druhá příčka patří stejně jako v předchozím měsíci malwaru Dorkbot (3,43 %), který se také šíří především přes vyměnitelná média a v počítači shromažďuje uživatelská jména a hesla, která uživatel vyplňuje na určitých webových stránkách. Všechna data pak virus odesílá útočníkovi přímo do počítače.

V první desítce nejrozšířenějších hrozeb se objevily také viry Scrinject.B.Gen, Iframe.B, Conficker, Autoit, Sality, Ramnit, TrojanDownloader.Iframe či PSW.OnLineGame. Jejich podíl se aktuálně pohybuje mezi 0,75 a 2,40 %.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám