Hlavní obsah

Každý druhý e-mail o Vánocích byl spam

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Letos, zvláště o vánočních svátcích, výrazně narostl počet spamů, je to téměř každý druhý e-mail. Nevyžádaná pošta se týká hlavně nabídky léků, sexu a pracovních míst, vyplývá ze studie společností AutoCont, Fortinet a Skyvera. Spam nejčastěji zamořuje firmy a instituce z oblasti průmyslu, vzdělávání, ale například i veřejný sektor.

Foto: Profimedia.cz

Článek

V předmětu nevyžádaného mailu bývá nejčastěji napsáno "jsi online?", "Re: Windows 7", "Moje nové obrázky" a také "Ahoj zlato". Zdaleka nejvíc spamu - 47 procent - tvoří nabídky léků a různých přípravků, 14,5 procenta spamu se pak podle studie vztahuje k pohlavnímu styku a sexu a z deseti a půl procenta jde v nevyžádané poště o pracovní nabídky, popsal výsledky studie Milan Chromý, expert na IT zabezpečení ze společnosti AutoCont.

Nejzamořenější spamem jsou prý firmy pracující v průmyslových odvětvích, kde je podíl nevyžádané pošty 80,7 procenta, ve vzdělávání je to 80,3 procenta, v chemickém a farmaceutickém průmyslu 77,8 procenta a například ve veřejném sektoru tvoří spam 77 procent došlé elektronické pošty.

V tomto roce také podle studie výrazně vzrostl počet napadených telefonů a počítačů malwarem, tedy škodlivým programem určeným k tomu, aby vnikl do počítačového systému nebo ho poškodil. "Nárůst oproti loňskému roku je o 22 procent. Během jednoho čtvrtletí přibylo šest miliónů unikátních vzorků malwaru. Na konci roku jich tak bude 75 miliónů," píše se v tiskové zprávě.

Jak se bránit proti spamu

Nejčastějším obsahem spamu jsou nejrůznější nabídky na cenově výhodné léky, módní doplňky, hodinky, produkty na snižování váhy, půjčky a pracovní místa. Místo výhodné nabídky přitom zpráva zpravidla skrývá nějaký škodlivý virus.

Zneužívány jsou také nejrůznější katastrofy, jako například v roce 2010 zemětřesení na Haiti, kdy se pod záminkou humanitární pomoci snažili podvodníci vylákat z důvěřivých lidí finanční prostředky.

Pokud nevíte, od koho e-mail je, nikdy nestahujte jeho přílohu a neklikejte na žádné odkazy. Pozor je nutné dávat na zprávy, v nichž odesílatel požaduje, abyste se přihlásili na nějakou webovou stránku a aktualizovali informace o vašem účtu. [celá zpráva]

Spamy spolknou víc energie než velkoměsto

Ročně přijde do e-mailových schránek 62 biliónů nevyžádaných zpráv, tzv. spamů. Rozesílání, prohlížení a mazání těchto mailů ročně stojí 33 miliard kilowatthodin energie. To je spotřeba velkoměsta s 2,4 miliónu lidí.

Palivo na výrobu této energie (ročně asi 7,5 miliónu tun benzínu) by mohlo celý rok pohánět flotilu 3,1 miliónu automobilů. Uvádí to studie, o níž informoval německý deník Die Welt. Spamy jsou největší zátěží v USA. Je to však problém, který se dá řešit, jak loni ukázalo uzavření spamovacího místa McColo – počet spamů poté klesl o 70 procent.

Podle studie by energetická a ekologická cena nevyžádaných e-mailů mohla být ještě daleko vyšší nebýt automatických filtrů, které většinu této „pošty“ zadrží. Bez nich by se totiž spotřeba energie na spamy vyšplhala až na 135 miliard kilowatthodin. To by na rok stačilo pro desetimiliónovou megapoli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám