Hlavní obsah

Hacker může zablokovat mobilní Windows prostřednictvím SMS zprávy

Novinky, mif

Bezpečnostní experti našli trhlinu v mobilním operačním systému Windows Phone, která umožňuje útočníkům zablokovat celý telefon odesláním speciálně upravené SMS zprávy. Upozornil na to server WinRumors.

Článek

Chybu podle serveru WinRumors objevil Khaled Salameh na začátku tohoto týdne. Podle něj útok pomocí SMS zprávy neobsahuje žádný virus ani jiný škodlivý kód. Pouze je nastaven tak, že si s ním část systému, který má na starost obsluhu došlých zpráv, nedokáže poradit a zablokuje se.

Vrásky na čele majitele telefonu přitom nemusí udělat pouze podobně upravená SMS zpráva. Systém Windows Phone 7.5 dokáže zablokovat také vzkaz, který je odeslán prostřednictvím komunikační služby Live Messenger nebo přes Facebook chat.

Pokud byl telefon podobným způsobem zablokován, existuje podle Toma Warrenna ze serveru WinRumors jediná možnost, jak systém znovu zprovoznit – přeinstalovat Windows. Zástupci Microsoftu se zatím k problému oficiálně nevyjádřili.

SMS útoky trápí také další platformy

Podobným způsobem jdou podle bezpečnostních expertů navíc zablokovat i jiné telefony. Své o tom ví společnost Apple, která čelila SMS útokům v roce 2009. Pomocí speciálně upravené SMS zprávy tehdy mohli hackeři převzít kontrolu nad iPhonem. [celá zpráva]

"Je to děsivé. Jediné, co mohou lidé proti napadení dělat, je vypnout telefon," varoval tehdy bezpečnostní analytik Charlie Miller z poradenské společnosti Independent Security Evaluators s tím, že pokud se hacker dostane do přístroje, může jej použít k páchání trestné činnosti v prostředí internetu.

Německý hacker Tobias Engel zase přišel na způsob, jak zablokovat příjem SMS a MMS zpráv na mobilních telefonech s operačním systémem Symbian Series 60 od Nokie. Celý postup, jak mobilní telefon zablokovat navíc Engel zveřejnil na svých internetových stránkách. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám