Hlavní obsah

Za většinou čínských hackerských útoků na USA je 12 skupin

Za většinou hackerských útoků na Spojené státy, které vycházejí z Číny, stojí asi 12 čínských skupin, většinou podporovaných nebo řízených tamní vládou. S odvoláním na bezpečnostní analytiky to v pondělí uvedla agentura AP, podle níž jsou při kybernetických útocích na americké firmy a vládu USA každoročně vykradena data a intelektuální vlastnictví v hodnotě miliard dolarů.

Foto: Novinky

Článek

Podle amerických odborníků nebezpečí kybernetických útoků z Číny v poslední době stoupá. "Průmysl si už připadá jako ve válce," říká James Cartwright, bývalý člen sboru náčelníků štábů amerických ozbrojených sil, o útocích, které zasahují stále širší škálu terčů.

Zatímco dříve se zaměřovaly především na americkou vládu, v posledních 10 až 15 letech jich stále více směřuje i proti zbrojním firmám a dalším významným částem průmyslu, včetně energetiky nebo financí. Peking popírá, že by za útoky stál, a tvrdí, že je sám cílem podobných kriminálních aktivit.

Podle amerických činitelů ale bylo možné zjistit, že řada útočníků je napojena na čínskou vládu nebo armádu. To, odkud útoky pocházejí, se dá podle odborníků zjistit z "digitálních otisků" hackerů, tedy například z toho, jaký počítačový kód užívají.

Státy by měly nést kybernetickou odpovědnost 

Jeden z analytiků uvedl, že za většinou útoků stojí pravděpodobně kolem 12 čínských týmů. Ty dostávají konkrétní zadání, jaké informace mají přinést, a pak se je nelegální cestou snaží získat. Někdy prý dva týmy dostanou stejný úkol a soutěží spolu o to, jakému z nich se povede jej splnit rychleji a lépe.

Cartwright, který je uznávaným odborníkem na internetovou bezpečnost, je přesvědčen, že by Spojené státy měly vyvíjet mnohem větší úsilí, aby Čínu i další země dohnaly k zodpovědnosti za kybernetické útoky z nich vycházející. S tím souhlasí i další odborníci, podle nichž jsou firmy nedostatečným tlakem americké vlády na zodpovědné země zklamány.

Podle AP je zatím pro americké úřady prakticky nemožné soudit hackery v Číně, protože by to vyžadovalo vzájemnou smlouvu mezi oběma zeměmi. Navíc je v případě internetového útoku složité nade vší pochybnost dokázat, že za ním stojí konkrétní lidé.

Největší útok v historii internetu

Bezpečnostní experti z antivirové společnosti McAfee objevili na začátku srpna dosud největší zaznamenaný útok hackerů v historii internetu. Kybernetickým zločincům se podařilo proniknout do 72 organizací, a to včetně OSN, olympijského výboru a vlád z celého světa.

„Byli jsme překvapeni obrovskou rozmanitostí napadených organizací a drzostí pachatelů,“ uvedl ve 14stránkové zprávě o aktuálních hrozbách na internetu Dmitri Alperovitch ze společnosti McAfee.

„Je otázkou, jaká data byla přesně odcizena a na co budou využita. Nicméně pokud jen zlomek dat bude použit na vytvoření lepších konkurenčních produktů, představuje tato ztráta masivní ekonomickou hrozbu,“ dodal. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám