Hlavní obsah

Devět tipů pro bezpečné vánoční nákupy

Novinky, Jakub Kuneš (Zdroj: Dvojklik.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Díky internetovým obchodům si můžete v klidu a během několika minut objednat téměř cokoli. Od lístků do kina přes elektroniku a dovolenou až po automobil. Nemusíte vystávat dlouhé fronty v kamenných prodejnách. Díky internetovému nakupování ušetříte čas, peníze i vlastní nervy.

Článek

Z interních statistik Asociace pro elektronickou komerci a společnosti Mediaresearch vyplývá, že on-line nakupuje již 95 procent tuzemských uživatelů internetu a jen na slevových portálech (které jsou na trhu jen přibližně 1,5 roku) pak přibližně polovina české populace. Zhruba 11 procent Čechů vydá za zboží objednané přes internet dokonce více než 30 tisíc korun ročně. Inu, kdo by nechtěl ušetřit...

Internetové nakupování s sebou však přináší i jistá rizika, což si mnozí uživatelé plně neuvědomují. Jak tedy bezpečně nakupovat? V podstatě stačí dodržovat základní zásady bezpečnosti na internetu. Díky našemu návodu se nemusíte cítit ohroženi, devět tipů uvedených níže vám pomůže klidněji spát.

Pravidelně aktualizujte a používejte bezpečnostní software

Ověřujte si, zda používáte nejnovější verzi internetového prohlížeče, který obsahuje více bezpečnostních prvků. Totéž platí i o antivirové a antispyware ochraně. Pokud žádný bezpečnostní program nevlastníte, raději na internetu do doby, než si nějaký pořídíte, nenakupujte.

Dbejte na obchodní reputaci

Nakupujte výhradně ze stránek s prokazatelnou reputací a vyšším počtem spokojených zákazníků. Když jde o krkolomné předvánoční termíny, už není čas posílat zpět špatný dárek. Pro zjištění reputace slouží například stránky Heureka.cz, Srovnavame.cz a další. Mezi slevovými servery vyniká největší portál Slevomat.cz, na kterém zákazníci „ušetřili“ již více než 800 miliónů korun.

Pozor na EXKLUZIVNÍ nabídky

Našli jste na internetu skvělou nabídku na produkt, který je normálně mnohem dražší, ale o daném internetovém obchodu jste před tím nikdy neslyšeli? Rozhodně si o něm zjistěte více informací, než se vrhnete do nakupování. Ne každá velká sleva je podvodem, nicméně jistota je jistota.

Trvejte na zašifrovaném připojení

Pokud se dostanete na neznámý internetový obchod, v adresním řádku si ověřte, zda je stránka šifrována pomocí bezpečnostního protokolu https:// nebo zda při provedení platby používá obchodník systém zabezpečených plateb typu Verify by VISA nebo MasterCard – Secure Card.

Dvakrát měř, jednou řež

Přichází-li vám do emailové schránky či na sociální sítě zprávy o omezených nabídkách a výborných cenách a jsou-li tyto nabídky psané lámanou češtinou či angličtinou, stoprocentně jde o spam. Chcete-li si tuto skutečnost ověřit, zkopírujte si uvedený odkaz a vložte ho přímo do prohlížeče. Tak se ochráníte před různými zlověstnými přesměrováními.

Pozor na nezabezpečené Wi-Fi

Nakupování na místech s veřejným internetem, jako jsou kavárny nebo letiště, je krajně nebezpečné. Přístupový bod (například router) si s počítačem vyměňuje informace, okolní připojené počítače nicméně mohou přijímat ta samá data, která přijímáte a odesíláte právě vy. Na místech s veřejnou WiFi se nikdy nepřihlašujte do systémů elektronického bankovnictví a už vůbec zde nezadávejte informace o své platební kartě.

Používejte kreditní kartu

Jestliže nebudete spokojeni a budete chtít vrátit peníze, s kreditní kartou budete mít rozhodně větší šanci než s kartou debetní. Mnoho prodejců vyžaduje platbu přes debetní kartu, jelikož je transakce z nich levnější. Tomuto se nicméně raději vyhněte.

Až příliš detailní otázky

Většina podvodných stránek po svých obětech vyžaduje až příliš detailní otázky (například rodné číslo). Pokud se do této situace někdy dostanete, okamžitě transakci přerušte a zapněte anti-malware.

Nečekejte peníze za zodpovídání otázek

Existují samozřejmě i legitimní průzkumy spokojenosti zákazníků, ale vyskočí-li vám okno, v němž vám bodrý chlapík nabízí peníze či výhru za zodpovězení otázky ve stylu „kola nebo pepsi“, okamžitě okno zavřete i s chlapíkem (a nevkládejte svoje telefonní číslo, pakliže nechcete platit za neobjednané prémiové služby).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám