Hlavní obsah

Hackeři napadli operační systém tabletů prověřených vládou USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina hackerů údajně úspěšně pronikla do operačního systému významného výrobce tabletů a telefonů Research In Motion (RIM). Útočníci chtěli "prověřit" zranitelnost softwaru a podařilo se jim to tak, že ovládli nástroje ke změně jakéhokoli programu či souboru. Vedení společnosti RIM oznámení zkoumá a v případě potřeby software opraví.

Článek

Firma RIM je známá zejména výrobou telefonů BlackBerry, napadený operační systém QNX ale součástí těchto telefonů není. Společnost RIM ho využívá v tabletech PlayBook a nasadí ho v příštím roce do připravovaných chytrých telefonů.

Tablety PlayBook, kterých se údajně úspěšný hackerský útok týká, dostaly v červenci jako první počítač bezpečnostní osvědčení vlády USA a byly schváleny k použití v amerických vládních úřadech.

Hackeři, kteří se v internetu označují jako xpvqs, neuralic a Chris Wade, chtějí svůj nástroj k proniknutí do operačního systému nazvaný DingleBerry zveřejnit v příštích dnech. Vedení RIM oznámilo, že pokud se zpráva potvrdí, vydá firma opravenou verzi napadeného softwaru.

Operační systém QNX dosud terčem útoku hackerů nebyl. Útočníci si ke svým akcím většinou vybírají operační systém iOS firmy Apple nebo Android společnosti Google.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám