Hlavní obsah

Málokdo ví, že se stal obětí hacku

Novinky, Jakub Kuneš (Zdroj: Dvojklik.cz)

Některé poslední průzkumy ukázaly, že jen necelá třetina uživatelů Gmailu, Yahoo, Hotmailu a Facebooku zaznamenají útok na jejich účet. Polovina pak na to přijde díky známým, kteří je na to upozorní. To dodává kyberzločincům dost času na to, aby se dostali hlouběji k účtu a dostali z něj intimnější data.

Článek

Studie navazuje na sérii Trojských virů, které se šíří pomocí příloh emailů s oficiálním zněním (většinou jde o platby bank nebo informace z finančního úřadu). Jakmile přílohu nic netušící uživatel otevře, začnou se dít nepěkné věci.

Nyní se zamyslete nad tím, kolik lidí ve vašich kontaktech na Gmailu by se na tento email podívalo, kdyby přišel z vaší adresy. Hackeři v těchto případech využívají důvěry vyvolané mezilidskými vztahy k tomu, aby se jejich malware dostal do co nejvíce počítačů.

Z průzkumů také vyplývá, že jeden z osmi nahackovaných účtů byl použit k falešné charitativní pomoci pro cizí zemi, která tam však nikdy nedorazila. Více než polovina účtů byla použita k šíření spamu. Mezi 45 % těch, kteří věděli, že byl jejich účet nabourán, uvedlo 15 % jako důvod falešnou aplikaci na Facebooku, dalších 15 % WiFi spojení a 15 % malware v emailu.

Jak se chráníte vy? Nejdůležitějším krokem je správa vašich hesel a jejich rozdílnost na různých službách. Sice může být jednoduché vymyslet daná hesla, ale těžší je si je všechny zapamatovat. Také kontrolujte, zda váš email nečiní nějaké podezřelé akce – například zprávy, jež jste neposlali. Je to jen pár věcí, které vás udrží v bezpečí, proč je tedy nevyužít?

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám