Hlavní obsah

Počítačoví piráti cílí na chytré telefony, počet virů pro Android se zvýšil o třetinu

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chytré mobilní telefony s operačním systémem Android jsou stále častěji cílem počítačových pirátů. Jen za poslední čtvrtletí se počet hrozeb zvýšil o třetinu. Uvedla to mluvčí antivirové společnosti McAfee Alžběta Hanibalová s tím, že škodlivé kódy budou podle odhadů firmy před koncem roku i nadále přibývat.

Článek

„Tvůrci malwaru těží z popularity zařízení se systémem Android. Prakticky veškerý nový mobilní malware byl ve třetím čtvrtletí roku 2011 určen pro tuto platformu. K nejrozšířenějším podvodům patřily trojské koně odesílající SMS, které shromažďovaly osobní informace a působily uživatelům i přímé finanční škody,“ uvedla Hanibalová.

Podle ní se další oblíbenou metodou počítačových pirátů stal zákeřný malware, který dokáže nahrávat telefonní hovory. Záznamy pak posílá přímo tvůrci škodlivého kódu.

Na konci roku 2010 bezpečnostní experti z laboratoří McAfee odhadovali, že na konci letošního roku bude existovat 70 miliónů unikátních vzorků malwaru. Internetoví podvodníci jsou ale tak pilní, že výsledky budou nejspíše ještě vyšší.

„Vzhledem k rychlému šíření malwaru nyní společnost McAfee tento odhad zvyšuje na 75 miliónů. Letošní rok tak bude z pohledu bezpečnosti IT vůbec nejrušnější v celé historii,“ dodala Hanibalová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám