Hlavní obsah

Finská policie upozornila na rozsáhlé hackerské útoky

Helsinky

Finsko se stalo terčem rozsáhlé hackerské kampaně, upozornila v úterý místní policie poté, co zřejmě odnož skupiny Anonymous oznámila, že se jí podařilo proniknout do zhruba 500 000 e-mailových účtů.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Začíná to vypadat jako kampaň," řekl agentuře AFP Timo Piiroinen z finského národního úřadu pro vyšetřování. Skupina, která si říká Anonymous Finland, se přihlásila k sérii nedávných hackerských útoků v této severské zemi včetně prolomení a zveřejnění zhruba 500 000 e-mailových účtů a zveřejnění téměř 15 000 hesel.

Při dalším incidentu unikly začátkem listopadu na internet osobní údaje o více než 16 000 Finech, včetně čísel sociálního pojištění, soukromých adres, telefonních čísel nebo e-mailových adres. Také k tomuto případu se přihlásila finská skupina Anonymous.

Policie uvedla, že Finsko v minulosti zaznamenalo náhodné kybernetické útoky, ale nynější situace je zjevně odlišná. "Jsou tu společné prvky v těchto případech, které naznačují, že jsou spojené a my je vyšetřujeme," dodal Piiroinen.

Poškození novináři

Mezi e-maily, které hackeři napadli, jsou údajně i účty patřící novinářům hlavního finského deníku Helsingin Sanomat, členů finského parlamentu, policistů, helsinských radních i studentů či fakult několika finských univerzit. Hackeři uvádějí, že jen využili bezpečnostních děr ve finském počítačovém systému uchovávajícím e-mailové adresy a hesla.

Skupina Anonymous Finland rovněž spustila kampaň proti extremistickému neonacistickému Finskému hnutí odporu (SVL), když 31. října zveřejnila seznam jeho členů.

V pondělí pak skupina Anonymous oznámila, že zahajuje sérii kybernetických útoků proti finské důlní společnosti Talvivaara, protože - jak tvrdí - její důlní aktivity v okrsku Sotkamo ve východním Finsku "vedou k újmě místního životního prostředí a obyvatel".

Internetové sdružení Anonymous je volně propojenou mezinárodní skupinou, která je spojována s řadou hackerských útoků včetně nedávného napadení webových stránek syrského ministerstva obrany na protest proti krvavému potlačení protivládních protestů v zemi. Její kořeny sahají do roku 2003; od roku 2008 se aktivisté hlásící se k Anonymous čím dál tím víc zapojují do mezinárodních aktivit hackerů a taky do protestů a dalších akcí, často s cílem propagovat svobodu internetu a svobodu projevu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám