Hlavní obsah

Zákeřný virus krade lidem uživatelská jména a přístupová hesla

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednou z nejrozšířenějších hrozeb byl v říjnu Dorkbot, před kterým bezpečnostní experti varovali již v minulých měsících. Tento nebezpečný malware se šíří především přes vyměnitelná média a v počítači shromažďuje uživatelská jména a hesla, která uživatel vyplňuje na určitých webových stránkách. Všechna data pak virus odesílá útočníkovi na jeho počítač.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Před Dorkbotem varovali bezpečnostní experti již v září, kdy byl podle statistik společnosti Eset třetí nejrozšířenější hrozbou na internetu. V říjnu si tento nebezpečný malware ještě „polepšil“ a v žebříčku počítačové havěti se umístil na druhé příčce s 3,12% podílem.

Prvenství patřilo v září INF/Autorun (5,21 %). Jde o směs hrozeb šířících se přes vyměnitelná média, nejčastěji USB flashky a externí pevné disky. Podíl tohoto nebezpečného kódu nicméně klesá, v září dokázal nakazit 5,5 procent počítačů.

Nebezpečný Conficker

Zatímco první verze Confickera odkazovala na doménu, která je známá jako centrum šíření spyware a falešných antivirových produktů, aktuální varianta je daleko nebezpečnější.

Nová verze instaluje do počítače další virus, který se jmenuje Waledac. Červ je naprogramován tak, že poté, co se usadí v počítači, se stane PC ovladatelné na dálku a lze jej využít jako součást sítě na rozesílání spamu spolu s falešným programem na ochranu proti virům.

V první desítce se umístily také hrozby Scrinject.B.Gen, Sality, Iframe.B, Autoit, Ramnit, TrojanDownloader.Iframe.NKE či PSW.OnLineGame. Těm se podařilo nakazit 0,87 až 2,24 % počítačů z celého světa.

Reklama

Výběr článků

Načítám